Tehno
TEST

LG V30: Samozatajni ljepotan
Objavljeno 13. travnja, 2018.
Riječ je o lijepom i vrhunski složenom telefonu dostojnom izbora kao pravi flagship

Ako ste u potrazi za novim telefonom, a ciljate samo na najbolje što tržište nudi, odmah ćemo vam na početku skrenuti pozornost na LG V30. Uvjereni smo kako većina vas neće prepoznati da je riječ o flagshipu iz LG-ja, jer je stigao nešto kasnije, a i u ovom trenutku, dok ovo pišemo, stižu najave o novom G7 modelu, koji samo što nije predstavljen. Međutim, iako nije iz mnogo popularnije G serije, LG V30 zaista iznenađuje svojom uvjerljivom izvedbom, kao i vrhunskim hardverom, pa ga vrijedi razmotriti.

Lijep, i točka

LG V30, kako je to i očekivano od današnjih telefona, prati trendove koje diktira tržište. Kao što je to već običaj kod gotovo svih flagshipova koji su se na tržištu pojavili ove ili prošle godine, tako je i sa LG V30. Uređaj je koncipiran i dizajniran na način da zaslon bude što je moguće dulji, tako da rubovi sa strane nisu posebno izraženi, a oni donji i gornji budu što manji. Dakle, išlo se na bezeless dizajn, koji je danas postao opsesija proizvođača telefona. U kombinaciji materijala kao što su staklo i metal, LG V30 izgleda zaista lijepo. Drugi zaključak nije moguće donijeti jer ako vam se LG V30 ne dopada, onda zapravo većina današnjih top-telefona nije po vašem ukusu. Prednja strana otkriva veliki, 6-inčni zaslon. Pa iako je riječ o 6-inčnom zaslonu, s obzirom na to da se išlo na to da uređaj ima što je više moguće zaslona, a manje rubova, djelovat će kao da je riječ o nešto većem zaslonu, recimo, 6,2-inčnom. Ako želite imati uređaj s velikim bezeless zaslonom, LG V30 je taj. V30 je telefon kod kojeg LG nakon dugo vremena umjesto IPS LCD ima Super AMOLED zaslon (koji se ovdje zove P-OLED). Donosi briljantan prikaz boja kao i izvrsnu oštrinu, zahvaljujući rezoluciji od 1440 x 2880 točaka. Omjer stranica je, kako se već dalo i zaključiti, 18:9. Kako bi zaslon ostao zaštićen od ogrebotina, tu je Corning Gorilla Glass 5 zaštita. Stražnja strana u sivoj boji otkriva dvije leće kamere te senzor otiska prsta, a pokraj LG loga nalazi se i onaj Bang and Olufsen. Za znalce to je luksuzni logo, koji nam govori kako će zvuk na ovom telefonu biti jedan od najboljih na tržištu, a to i jest. Quad DAC kvaliteta zvuka, koja je vjerojatno bolja nego kod konkurentskih flagshipova, potvrđuje težinu ovog logotipa na poleđini LG V30. Ako nam se nešto izuzetno dopada na LG V30, onda je to 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. Iako je taj priključak počeo zamjenjivati USB-C, dok ponuda slušalica ne zaživi, a ne želimo paziti na to imamo li adapter, drago nam je vidjeti 3,5-milimetarski priključak na telefonu.

Dvije kamere

Uređaj ima Qualcomm Snapdragon 835 i 4 GB radne memorije, što je više nego dovoljno za sve aktivnosti koje ćemo imati na njemu: od gledanja videa u Full HD kvaliteti do igranja visokozahtjevnih igara ili pak multitaskinga – LG V30 sve to obavlja bez ikakvih problema. Brzina uređaja u rangu je s drugim top-telefonima. Glede memorije za pohranu treba reći kako uređaj dolazi sa 64 GB, no tu je i podrška za microSD do 256 GB. Dakle, prostora za pohranu neće nedostajati. Bluetooth 5.0 također je jedna od mogućnosti, a sposobnosti povezivanja preko Wi-Fi-ja jako dobre, precizne i bez bilo kakvih problema, baš kako bismo i očekivali od jednog uređaja ovakvog ranga. Kao i kod modela G6, LG je odlučio i kod V30 modela ostaviti konfiguraciju kamera s dvije leće. Radi se o 16-megapikselnoj glavnoj leći i 13-megapikselnoj širokokutnoj leći. Glavna leća ima otvor blende f/1.6. Mogućnosti kamere kao što su optička stabilizacija slike i brzi autofokus ono su što dodatno podiže kvalitetu fotografija, a koje su u rangu s onima današnjih top-uređajima. Jedna od pohvalnih stvari u vezi s kamerom na LG V30 mogućnost je snimanja videa u 4K kvaliteti, što će sigurno razveseliti vlogere i druge koji stvaraju videozapise. Selfi kamera je razlučivosti 5 MP i svoj posao odrađuje korektno. LG V30 stiže s Androidom 7, koji će se nadograditi na najnovije izdanje, a koji je presvučen u tipičnom LG sučelju. Baterija će izgurati cjelodnevni rad, a hoće li vaš novčanik izgurati novi LG V30 – ovisi koliko je dubok. Naime, LG V30 kao većina današnjih top-uređaja donosi cijenu koja prelazi psiholoških pet tisuća kuna. Ona se kod LG V30 za ustavila na kakvih 6000 kuna.

Marin REŽIĆ

Baterija će izgurati cjelodnevni rad, a hoće li vaš novčanik izgurati novi LG V30 – ovisi koliko je dubok

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike