TvObzor
ŠESTO IZDANJE FESTIVALA LET’S CEE

Hrvatski filmovi medu najbrojnijima
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Opasno dobri filmovi - moto je 6. filmskog festivala LET’S CEE, tijekom kojega će se prikazati čak 162 višestruko nagrađivana filma i održati 140 premijera, a među najzastupljenijim filmovima na festivalu bit će upravo filmovi iz Hrvatske. Osim najbogatijeg programa dosad, velika novost je i kino virtualne stvarnosti s produkcijama iz cijeloga svijeta. Šesto izdanje festivala LET'S CEE održat će se od 13. do 22. travnja 2018. u Grazu, Villachu i, prvi put, u Salzburgu, a brojni dugometražni filmovi, dokumentarci i kratki filmovi iz središnje i istočne Europe bit će prikazani u osam bečkih kina i na drugim mjestima za prikazivanje.

I ove godine na festivalu će se prikazati brojni hrvatski filmovi: igrani filmovi “Sve najbolje” redateljice Snježane Tribuson, “Comic Sans” redatelja Nevija Marasovića, “Dede” hrvatske koprodukcije, “Ivan” redatelja Janeza Burgera, “Muškarci ne plaču” redatelja Alena Drljevića, dokumentarni filmovi “Moj život bez zraka” redateljice Bojane Burnać, “Ustrajnost” redatelja Mihe Knifica, “Trešnje” redateljice Dubravke Turić, “Marija” redatelja Jurja Primorca, animirani film “Medo Trapavko” redatelja “Tomislava Gregla”, film za djecu “Uzbuna na Zelenom Vrhu” redateljice Čejen Černić te dokumentarni dugometražni film “U slučaju rata” redatelja Jana Geberta.

Osim projekcija hrvatskih filmova, ovogodišnje izdanje festivala LET'S CEE donosi i nove rekorde: ne samo što je povećan broj prikazivanja nego i broj inozemnih gostiju, među kojima su ugledne osobe iz filmskog svijeta, poput velike dame mađarske kinematografije Márte Mészáros; Yariva Lernera, direktora jednog od vodećih europskih filmskih studija Nu Boyana u Bugarskoj; glumačkih zvijezda Karela Rodena iz Češke, Sabe Mubarak iz Jordana, Sebastiana Cavazze iz Slovenije, Leona Lučeva iz Hrvatske, koji glumi u tri filma koja će se prikazati na festivalu (Ivan, Muškarci ne plaču i Rudar), te američke redateljice i feministice Stoye, koju su njemačke novine nazvale “najperspektivnijom pornozvijezdom na svijetu”, kao i oko 150 drugih gostiju.

Dobitnici nagrada LET’S CEE bit će proglašeni 21. travnja na svečanoj dodjeli. Međutim, već se zna za dvoje dobitnika: Kira Muratova i Márta Mészáros. Te dvije legendarne predstavnice istočnoeuropske kinematografije primit će Nagradu za životno djelo filmskog festivala LET’S CEE. Nekonformistička ukrajinska scenaristica i redateljica Kira Muratova do danas je jedna od najvažnijih protagonistica ruskog filma; s druge strane Márta Mészáros velika je dama mađarske kinematografije – obje se smatraju pionirima europske kinematografije. Mészáros je također prva žena koja je snimila dugometražni film u Mađarskoj, ali i prva koja je osvojila Zlatnog medvjeda. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike