TvObzor
TV U SVIJETU

Lost in Space - Novo ruho kultne serije
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Izgubljeni u svemiru uskoro će biti pronađeni... na Netflixu. Popularni streaming servis donosi 10-epizodni reboot kultne i mnogima omiljene znanstvenofantastične serije koja se šezdesetih godina prošlog stoljeća emitirala na CBS-u. Potom su je još dvaput vratili iz pepela: prvi put kao užasni filmski rimejk s Mattom LeBlancom iz “Prijatelja”, a drugi put 2003. godine kao televizijski pilot koji na kraju nikada nije ni ugledao svjetlo dana. Dosta je zapanjujuće što, unatoč Netflixovu godišnjem proračunu od osam milijardi dolara te stotinama originalnih serija i filmova, ta streaming usluga prije ove godine nije napravila prestižnu seriju većinom smještenu u svemir. No, to se sada itekako promijenilo. Naime, početkom godine imali smo prilike gledati “Altered Carbon”, a nekoliko mjeseci kasnije evo i “Lost In Space”. Radnja nove serije odvija se u budućnosti, 2046. godine, kad je kolonizacija svemira postala stvarnost. Prati živote članova obitelji Robinson koji su prošli uspješno testiranje te su odabrani i osposobljeni kako bi stvorili novi život, odnosno nove kolonije u svemiru. Scenaristi najavljuju mnogo mračniji, intenzivniji ton u usporedbi sa znatno vedrijom serijom iz šezdesetih. Ima i nekih većih izmjena u priči, a najveća je promjena spola glavnog lika – dr. Smith postaje žena i utjelovljuje ju maestralna Parker Posey.

Johna Robinsona, iskusnog borbenog veterana koji se otuđio od svoje žene i djece, u modernoj verziji utjelovljuje Toby Stephens. Lik Maureen Robinson, briljantne zrakoplovne inženjerke, pripao je Molly Parker. Snažna i atletski građena Judy Robinson (Taylor Russell) je Maureenina kći iz prvog braka koja se suočava s jakim osjećajem ogorčenja prema Johnu. Penny Robinson (Mina Sundwall) je sarkastično srednje dijete u obitelji i ona osjeća kao da je razapeta između starije sestre Judy koja naizgled ne može učiniti ništa loše i mlađeg brata Willa za kojeg se obitelj boji da ne može učiniti ništa dobro. Will Robinson (Max Jenkins) osjetljivi je osamljenik sklon napadima panike. Osim obitelji Robinson, tu su i Don West (Ignacio Serricchio), u modernoj verziji pretvoren u luđaka i ciničnog avanturista; spomenuta doktorica Smith, tajanstvena manipulatorica na mnogo uvjerljiviji način od Zacheryja Smitha kojeg je tumačio Jonathan Harris; i Robot, zastrašujući, ali simpatičan robot koji ima osjećaje.

Prva epizoda prati nove koloniste koji su bačeni s kursa na – kako Maureen kaže - planet Goldilocks, onaj koji, prema svemu sudeći, ima atmosferu koja može održati ljudski život. Budući da Robinsoni nisu jedini kolonisti koji dolaze do površine planeta, čini se da je priča jednako posuđena od “Izgubljenih” koliko i od “Izgubljenih u svemiru”. Dok držimo ovaj broj TV Obzora u rukama, sve epizode već su vani i sami možemo procijeniti što je istina. Bacamo se na gledanje?

Adrian ANDREJEK

ŽANR: ZF

AUTOR: Matt Sazama

ULOGE: oby Stephens, Molly Parker, Ignacio Serricchio, Parker Posey

MREŽA: Netflix

DATUM: 13.4.

EPIZODA: 10

Najčitanije iz rubrike