Novosti
PREMIJER RAZGOVARAO S NOVINARIMA:

Moguće je da me dio stranke želi destabilizirati
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Vezani članci

BIVŠI NEBESKOPLAVI I MODRI

Voljeli bismo da Dinamo dođe s mišlju “lako ćemo”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ocijenio kako bi se moglo zaključiti da ga dio stranke želi destabilizirati, koristeći nezadovoljstva u svezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije. “To se kontekstualno može zaključiti”, odgovorio je Plenković na pitanje novinara isključuje li mogućnost da dio stranke nezadovoljstva u vezi s Istanbulskom konvencijom koristi da bi ga destabilizirao.

Premijer se, u izjavi nakon završetka saborskog prijepodneva, nije upuštao u šire pojašnjavanje. Kazao je da u HDZ-u neće biti sankcija za one koji budu glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. “Zar moram tisuću puta reći da nije glasanje u Saboru nešto što zahtijeva sankcije. To smo rekli i na stranačkim tijelima. HDZ je demokratska stranka, vodi raspravu, a ovo je nešto što ni iskusniji zastupnici ne pamte koliko smo otvorili kanale komunikacije i saslušali sve kolegice i kolege. Međutim, neki očito imaju malo čvršće stavove. Neki su pod pritiskom, a neki imaju etičke dvojbe, nema tu velike filozofije”, rekao je Plenković.

Što se tiče političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera, koji je također među onima koji su najavili glasanje protiv, na pitanje može li ostati na toj dužnosti, Plenković je kazao da “ova epizoda nije releventna za tu temu, te da su dugi niz godina kolege i zajedno radili i kao zastupnici i u Vladi”. “Po meni, nije nikada trebao ni izlaziti iz Vlade, jer je neobično da izlaziš iz Vlade, a onda očekuješ da budeš u punom mandatu agilni, aktivni politički tajnik na tragu usvojene i dogovorene politike”, poručio je. Na pitanje hoće li ići na smjenjivanje Stiera, neodređeno je kazao: “O tom - potom”.

Plenkovića ne zabrinjava odlazak Hrastova zastupnika Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije i sve tanja većina u Saboru. “Bilo nas je 78, sada nas je 77. Sjetite se da sam u 30 dana od izbora za predsjednika HDZ-a do predaje lista trebao u vrlo kratkom roku, bez sagledavanja svih aspekata, donijeti odluke o partnerstvima i ostanku u koaliciji s nekim od manjih partnera. Kolega Zekanović je dobio veliko povjerenje, 7. mjesto u 9. izbornoj jedinici, što na listi HDZ-a znači siguran ulazak u Sabor. Dobio je mjesto koje nije bilo rizično i siguran sam da su on i njegova stranka generalno dali određeni doprinos, ali u posljednjih mjesec i pol dana umjesto da su razgovarali i pokušali malo razmijeniti stavove s HDZ-om, išli su predaleko. Mene ovo ništa nije iznenadilo, to je politički odabir jedne male stranke koja koristi jednu do dvije teme kojima se bavi ne bi li bila malo vidljiva”, zaključio je Plenković.Hina

Možda ste propustili...

NAKON GOLEMIH KOLIČINA SNIJEGA

Lavine izazivaju probleme u Austriji

ANALIZA PERSPEKTIVE I ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH

IT tvrtke: Mlade privući boljim plaćama, ali i uvjetima rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana