Osijek
PRVA SJEDNICA BEZ PAPIRA

Digitalizacija Vijeća: Svi dobili tablet računala
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Iako su u oporbi, sjednica (osma po redu) Gradskog vijeća bila je posve u znaku HDZ-a. Naime, sjednica je počela prisegom dvaju novih vijećnika iz redova ove stranke, potom ih je gradonačelnik Ivan Vrkić, reagiravši na njihovu stranačku konferenciju za novinare (dan prije) kojom predlažu rješenja za spas imovine bivše Kožare, pohvalio za konstruktivne prijedloge, a “bez ružnih riječi i podbadanja”.

Osim toga, neka od ključnih pitanja o kojima se jučer raspravljalo došla su iz redova HDZ-a, te, naposljetku, u klupama namijenjenima za posjetitelje sjedio je i Ivan Radić, predsjednik Gradskog ogranka HDZ-a, koji je tako uživo svjedočio aktivnostima svojih stranačkih kolega.

Ipak, ova će sjednica u gradskim analima biti ubilježena po tome što su vijećnici prvi put na sjednicu došli bez “papira”. Podijeljena su im, naime, tablet računala i materijali u digitalnom obliku.

Sjednicom su uobičajeno dominirala pitanja i prijedlozi vijećnika, njih 26 izišlo je na govornicu. Pitanja su se doticala problematike gotovo svih dijelova grada. Od daljnjeg uređenja prostora bajera uz Kupsku ulici (Vedran Novokmet), preispitivanja jednosmjernog prometovanja u dijelu Donjeg grada (Jadranka Nikolov), uvođenja bežičnog interneta u Dom za starije i nemoćne (Drago Šerić), do uvođenja 3D pješačkih prijelaza (Marin Babić). Danijela Lovoković se, pak, požalila kao im nisu predstavljeni ni novi direktori gradskih tvrtki, niti novoimenovani pročelnici gradskih Upravnih odjela.

Naravno, postavilo se i pitanje epiloga “trovanja” životinja, a gradonačelnik Vrkić priznao je kako je to za sve bila posve nova situacija.

- Iako smo u suradnji s Policijskom upravom i veterinarima sve stavili pod kontrolu, to nije bilo dovoljno za one koji su “dizali buku”. Pokazalo se da je jedna manja grupa preuzela na sebe nešto što u najmanju ruku nije bilo korektno - rekao je Vrkić, napomenuvši kako je i situacija s “otrovanim Osijekom” dovela i do toga da su ga iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla pitali je li sigurno doći u Osijek.

Gradonačelnik se osvrnuo i na inicijativu HDZ-a o kupnji nekadašnje Tvornice koža Osijek. “Drago mi je što kao oporba razmišljate o tome i dajete svoje prijedloge. Ideja je izvrsna, ali ju moramo staviti u realitet da procijenimo imamo li još prostora ući u taj segment”, rekao je Vrkić, a Kornelija Mlinarević, pročelnica UO-a za programe Europske unije, dodala je kako u ITU mehanizmima više nema novca za brown-field projekte, jer je sav novac uložen u Tvrđu.

Ipak, zaiskrilo je oko davanja suglasnosti na Ugovor o zamjeni zemljišta s Poljoprivrednim institutom. Grad mijenja svoje zemljište na Bikari za parcelu Instituta u Gackoj ulici gdje se planira gradnja budućeg IT parka. Sanda Pašuld u ime HDZ-a ne dovodi u pitanje podršku gradnje tog centra, štoviše inzistiraju da to bude projekt od strateške važnosti. No nisu zadovolji dostavljenim parametrima vezanim oko procjene vrijednosti zemljišta - izostala je, naime, procjena Visokog procjeniteljskog povjerenstva, pa su u HDZ-u mišljenja kako je bez toga ovakva odluka preuranjena. Stoga su ovaj put bili suzdržani.

Dario KUŠTRO
Dva nova vijećnika

Dosadašnji vijećnici iz redova HDZ Drago Šubarić i Antonio Lozančić su, iz osobnih razloga, svoje mandate stavili u mirovanje. Od jučer su ih u klupama zamijenili Vinko Kuduz i Zdravko Nalio.

Zašto Vrkić ne spava?

HDZ-ov Milan Opačak zatražio je pojašnjenje je li istina da kasni projekt modernizacije GPP-a, kao što se moglo čuti po gradskih kuloarima. Vrkić ne taji kako je doista osnovano posebno povjerenstvo koje prati procedure tog projekta, ali samo zato jer u njegovoj provedbi ne smije biti propusta - pooštreni su, naime, kriteriji za kažnjavanje. “Tako da ne spavam ni ja, a još manje Šapina (direkor GPP-a, nap.a.)”, rekao je Vrkić.

žalba

VJEĆNICIMA NISU PREDSTAVLJENI NOVI DIREKTORI I PROČELNICI

Najčitanije iz rubrike