Osijek
“ČITATELJSKA NADA”

Anabela Šunić ima pet godina i točno 333 knjige iza sebe
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Čitanje je kao otisak prsta, jer svatko od nas čita na jedinstven način, rekla je Jasna Horvat

Anabela Šunić, iako ima tek pet godina, već zna čitati. Zajedno sa svojim roditeljima prošle je godine posudila i pročitala 333 knjige s Odjela za rad s djecom i mladima GISKO-a i postala ovogodišnja “Čitateljska nada” u sklopu izbora “Najčitatelja u 2017. godini”.

Nagrađena je u prvoj kategoriji djece od četvrte godine do kraja prvog razreda osnovne škole.

- Najviše volim čitati “Harryja Pottera”, “Malog princa”, “Val” i još puno toga. Jučer sam pročitala slikovnicu u kojoj jedna teta traži u koga će se zaljubiti – kaže ova simpatična djevojčica koja je oduševila sve okupljene.

U kategoriji “Mlađi čitatelj” za dob od drugog do kraja petog razreda s posuđenih 100 knjiga nagrađen je Ognjen Ostojić (10), učenik četvrtog razreda Područne škole Silaš, OŠ Tenja. U trećoj kategoriji “Stariji najčitatelj” za dob od šestog do kraja osmog razreda sa 65 pročitanih knjiga nagrađena je Jelena Šimičić (12). Njoj su kolege šestog razreda iz OŠ Dobriše Cesarića priredili posebno iznenađenje – napisali su, otpjevali i otplesali zabavnu pjesmu o Jeleni kao najčitateljici koja najviše voli pustolovne romane, ali i lektire.

- Cilj je akcije “Najčitatelj” koju GISKO provodi od 2001. godine ukazati na to koliko je čitanje važno za pismenost kao osnovnu i elementarnu vještinu, ali i na to koliko je važno čitanje u obitelji i od najranije dobi. Na Dječjem odjelu jako smo zadovoljni, naročito kad završi škola i počnu ljetni praznici - tada počinje pojačana posudba. Djeca posuđuju ono što najviše vole čitati – pustolovne romane – kaže ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš.

Najčitatelji su nagrađeni jednogodišnjom članskom iskaznicom u knjižnici, knjigama Mozaik knjige i diplomom Najčitatelja. A sasvim posebna nagrada koju će djeca pamtiti bio je i susret s poznatom književnicom Jasnom Horvat, koja im je uručila nagrade i pričala o važnosti čitanja.

- Čitanje je kao otisak prsta, jer svatko od nas čita na jedinstven način. Ono što smo čitali kao mali, kada odrastemo, čitamo drugačije i volimo se pročitanom vratiti i kad postanemo vremešni – sjećamo se kakav nam je svijet bio – poručila je Horvat.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Kriteriji

Kriteriji za odabir Najčitatelja, osim broja pročitanih knjiga, jesu i razgovor o tim knjigama s knjižničarima, redovitost dolaženja u knjižnicu, vraćanje knjiga na vrijeme, sudjelovanje u različitim knjižničnim aktivnostima i korištenje drugih usluga.

Možda ste propustili...

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike