Novosti
MINISTRICA GOSPODARSTVA POHVALILA SE REZULTATIMA

Pred izvanrednom upravom Agrokora još je mnogo posla
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Vezani članci

DOVRŠENO USUGLAŠAVANJE NAGODBE

Počinje stvaranje novog Agrokora

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić pohvalila se u srijedu, u saborskom aktualnom prijepodnevu, rezultatima koje je izvanredna uprava ostvarila u Agrokoru, ali i poručila kako je pred izvanrednom upravom još mnogo posla.

"Svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su savladani sistemski rizici koji su se pojavili za cjelokupno gospodarstvo, a mogli su nastati od nekontroliranog stečaja Agrokora te da su u ovoj, konačnoj fazi, pravnim dovršetkom dogovora vjerovnika osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora u budućnosti s novim vlasnicima", rekla je Dalić.

Napomenula je pritom kako očekuje da će to biti na mnogo kvalitetnijim poslovnim osnovama u kojima se više nikada neće ponoviti neplaćanja, nedopustivo dugi rokovi plaćanja, nedopustiva ovisnost malih o velikima. "Načelan dogovor o nagodbi koji su si postigli vjerovnici predstavlja jedan od bitnih, zapravo kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka izvanredne uprave i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje", odgovorila je Dalić HDZ-ovoj zastupnici Mariji Jelkovac.

Napomenula je kako je pred izvanrednom upravom još mnogo posla. "Taj načelan sporazum treba prenijeti u pravni dokument koji će se onda podnijeti sudu i o kojem će vjerovnici glasovati. Međutim, ono što načelni sporazum sadrži, sadrži Sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima koja se tiču dogovora vjerovnika kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati, kako će se utvrditi buduća vlasnička struktura, odnosno na koji će se način vjerovnici naplatiti", rekla je potpredsjednica Vlade.

S obzirom na to da se golemi dugovi od 57 milijardi kuna očigledno neće moći naplatiti u novcu, sadašnji će se vjerovnici naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim novim dugom, a preostali dio duga će se otpisati, naglasila je.

Posebno važan sadržaj tog sporazuma, dodala je, čini i dogovor s dobavljačima kojima će se u sljedeće četiri godine isplatiti još 80 milijuna eura tzv. graničnog duga, a isto tako uređen je i utvrđen i način na koji će budući vlasnici Agrokora osigurati da postoji suradnja između Agrokora i njegovih sadašnjih dobavljača, odnosno hrvatske industrije.

U međuvremenu oglasio se najveći maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj koji je u uskrsnoj sezoni ostvario 17 posto veći promet nego 2017. godine, uz prodaju više od 300 tona šunke i više od 282.000 komada tradicionalnih uskrsnih kolača, poručuju priopćenjem iz Konzuma.H/V.T.

Matija Brlošić

član Privremenog vjerovničkog vijeća

Dobavljači Agrokora bolje prošli nego u slučaju Đakovština

Dobavljači u slučaju “Agrokor”, bilo mali, bilo veliki, bolje su prošli nego u slučaju “Đakovština” - osnovna je poruka člana Privremenog vjerovničkog vijeća (ispred malih dobavljača) Matije Brlošića pri njegovom osvrtu na nagodbu za daljnju budućnost tog koncerna. Pritom je Brlošić podsjetio na godinama neizliječenu rak-ranu brojnih slavonskih poljoprivrednika koji su sada već bivšoj “Đakovštini” još 2009./2010. godine predali urod, a on netragom nestao u aferi “nestalo žito iz đakovačkog silosa”, kada je spomenuta tvrtka krahirala. I, dok je veći dio seljaka vjerovnika država tada obeštetila, njih oko 520 i danas potražuju na ime predanoga, a neisplaćenog uroda “Đakovštini” oko osam milijuna kuna.S.Župan

Vupik Srbima - Belje Mađarima?

- Najvažnije je da se agonija oko Agrokora završi što prije, odnosno da se posloži vlasnička struktura, tj. da se zna tko je gazda Agrokora. Istina, iza toga će uslijediti brojni sudski sporovi, ali to je već rizik koji će snositi država. Većina Agrokorovih kompanija radi jako dobro, no problem je što će profit od sada ići negdje drugdje. A sve je, prema mome mišljenju, moglo biti drukčije, pametnijom politkom mogao se osigurati novac te možda kroz fondove zadržati kontrola nad tvrtkama ovog koncerna, komentira novonastalo stanje jedan od bivših Agrokorovih, nekad visokopozicionarnih, menadžera koji dodaje da bi neki od eventulanih budućih scenarija mogao biti da će VUPIK i Belje u ruke stranaca - prvi nekim od velikih poljoprivredno-prehrambenih srbijanskih sustava, a Belje pak Mađarima, jer se već naveliko priča da je ono na meti mađarskog premijera Viktora Orbana, tj. da je to njegov prvi politički projekt u tek započetom novom mandatu.Z.Rupčić