Novosti
PRAVA NAJRANJIVIJE SKUPINE

Povećan broj djece u institucijama, lani ih je posvojeno samo 18
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Pravobraniteljica navodi kako situacija u KBC-u Osijek nije zadovoljavajuća za djecu

U sjeni rasprava o nacrtu novog obiteljskog zakona objavljeno je, i poslano Saboru, izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2017. Kao i prijašnjih godina, pokazalo je da prava najranjivije skupine u društvu krše i roditelji, odnosno njima bliske osobe, ali i institucije. Roditelji zanemarivanjem te manipuliranjem u brakorazvodnim parnicama, a institucije nedovoljnom ekipiranošću, nestručnošću i presporim reagiranjem na dugogodišnje probleme.

Kako stoji u izvješću na 235 stranica, koje je pripremila pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, u 2017. otvorena su 2502 nova predmeta, od kojih 1573 prijave povreda pojedinačnih prava djece te 929 općih inicijativa Ureda pravobraniteljice. Pojedinačnim povredama prava djece bilo je obuhvaćeno 1903 djece i 255 grupa djece. Kako navodi pravobraniteljica specijalizirana za prava djece, pojedinačne prijave, slično kao i prijašnjih godina, najviše su se odnosile na probleme u ostvarivanju roditeljske skrbi (329), zatim na povrede obrazovnih prava (310), na zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja (285) te na zdravstvena prava (155). “Uz 1573 nove prijave, postupali smo i u 649 predmeta prenesenih iz prethodnih godina”, ističe Helenca Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljici za djecu najviše su se obraćali roditelji (892), i to majke u 552 slučaja, očevi u 297, oba roditelja zajedno u 43 slučaja. Od institucija najviše je prijava stiglo od Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, njih 93, koja je pravobraniteljici prijavljivala slučajeve odbijanja obveznog cijepljenja djece. “Sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da korist od cijepljenja (sprječavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti) nadmašuje rizike od cijepljenja (nastanak i posljedice nuspojava), pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu”, ističe, između ostalog, pravobraniteljica. Navodi se kako i dalje postoje problemi u ostvarivanju statusnih prava djece u slučaju roditeljskoga konflikta kad se oba roditelja zajednički skrbe o djeci. Oni posebno dolaze do izražaja u situacijama kad ne postoji suglasnost roditelja u vezi s prijavom djetetova prebivališta ili pohađanja škole.

Problem i u roditeljima

Povrede prava djece na život uz roditelje i roditeljsku skrb i ove su godine najčešći razlog obraćanja Uredu pravobraniteljice. Najviše tih prijava odnosilo se na ograničavanje ili oduzimanje prava na roditeljsku skrb, potom na uzdržavanje, a najviše na ostvarivanje sadržaja roditeljske skrbi. “Prijave najčešće dolaze od roditelja koji su u izrazitom međusobnom sukobu i odnose se na obitelji u kojima je dobrobit djece ugrožena”, stoji u izvješću. Pravobraniteljica navodi kako se u prijavama često izražava nezadovoljstvo radom institucija poput centara za socijalnu skrb i sudova. Trajna je slabost sustava nedovoljan broj stručnjaka zaposlenih u CZSS-ovima, što je temeljni preduvjet za njihove pravodobne intervencije i kvalitetan rad s obiteljima. Budući da je problematika s kojom se susreću složena, njihove kompetencije trebalo bi jačati kontinuiranim stručnim osposobljavanjem i supervizijom, smatra pravobraniteljica. Navodi se i kako je velik problem manipulativno ponašanje roditelja tijekom visokokonfliktnih razvoda s ciljem otuđenja djeteta od drugog roditelja. Iznimno je velik problem i dugotrajnost sudskih postupaka.

Kada je riječ o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zabrinjava povećanje broja djece u institucijama, popunjenost kapaciteta u jedinicama domova koji se skrbe o djeci najniže dobi (0 - 3 godine), nepostojanje dovoljnog broja udomiteljskih obitelji i drugo. “Posebno smo zabrinuti zbog povećanja broja djece u institucijama, u kojima ih je na dan 31. prosinca 2017. bilo 818, za razliku od 2016., kad se u institucijama nalazilo 787 djece i mladih”, ističe se u izvješću.

Porazne brojke

Porazan je i broj posvajanja. Prema podatcima Ureda pravobraniteljice, iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i centara za pružanje usluga u zajednici lani je posvojeno samo 18 djece, od koje 15 mlađe od sedam godina, što je četvero djece manje nego u 2016. godini.

Ured pravobraniteljice godinama se zauzima i za humanizaciju uvjeta u kojima se liječe djeca oboljela od malignih bolesti te osiguranje dovoljnoga broja stručnjaka. “Proteklih godina znatno su poboljšani uvjeti liječenja djece na hematoonkološkim odjelima u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a situacija u KBC-u Osijek nije zadovoljavajuća”, navodi pravobraniteljica.

Dijana PAVLOVIĆ

Helenca Pirnat Dragičević

pravobraniteljica za djecu

Stvaranje boljih uvjeta za djecu nije ni lako ni jednostavno

Svjesna sam činjenice da rješenja u konkretnim slučajevima povrede dječjih prava u pojedinim segmentima života djece, ali i u stvaranju uvjeta za njihov bolji život u Hrvatskoj, često nisu ni laka ni jednostavna. U pronalaženje tih rješenja potrebno je uložiti veliku energiju i trud, a da bi se ostvarili potrebni pomaci, nužan je veći i ozbiljni angažman svih institucija, ali i svih članova društva koji, svatko na svoj način, mogu pridonijeti rješavanju postojećih problema, istaknula je u izvješću Helenca Pirnat Dragičević.

Prošle godine 285 prijava za nasilje i zanemarivanje djece

U 2017. bilo je 285 prijava nasilnog i zanemarujućeg ponašanja prema djeci, kojem je bilo izloženo ukupno 395 djece. Od toga su se 203 prijave odnosile na nasilje nad djecom, a 82 prijave na zanemarivanje djece. Najviše prijava, njih 31, odnosilo se na psihičko zlostavljanje djece u obitelji kad je dijete izloženo ili svjedoči konfliktu roditelja ili drugih odraslih osoba odnosno članova šire obitelji. “U sklopu problematike zanemarivanja, godinama pratimo policijska izvješća o broju djece mlađe od 16 godina zatečene u nedopuštenim noćnim izlascima u vremenu od 23 do 5 sati bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe od njihova povjerenja. U odnosu prema prethodnim izvještajnim razdobljima vidljivo je znatno smanjenje tog broja, za 25,9 posto”, navodi pravobraniteljica za djecu.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude