Novosti
BILJANA BORZAN:

Zabranjuje se "bofl" za istočnu EU
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Vezani članci

NAGRADE ZA NAJBOLJE EUROZASTUPNIKE

“EU Oscar” smiješi se zastupnici Biljani Borzan?

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavila je novi prijedlog zakona Europske komisije kojim će se regulirati različita kvaliteta naizgled istih proizvoda u EU.

- Na početku mandata iz Komisije su mi govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvješću za Europski parlament - kazala je Biljana Borzan. Direktiva mora biti još ispregovarana u Europskom parlamentu i Vijeću. Borzan je pozvala Vladu RH da se aktivnije uključi u rad Vijeća i osigura da prijedlog Komisije prođe.

- Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije niti prijavila. Do kad će ignorirati činjenicu da se više od 80 posto građana Hrvatske zbog “bofla” osjećaju građanima drugog reda? U Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao Vlade - objašnjava Borzan.V.T.

Naplata štete moguća tužbom

Inače je ovaj zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu. “Zajedno s BEUC-om pisala sam Komisiji kako je potrebno uvesti mehanizam kolektivne tužbe. Skandal s Volkswagenom pokazao je kako su europski kupci ostali nezaštićeni, a američki se naplatili. Istaknuli smo i kako se i u slučaju dvostruke kvalitete treba osigurati kolektivna tužba. Ako taj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštivati”, istaknula je Borzan.