Novosti
AKTUALNI SAT U PITOMOM TONU

Premijer: Ne možete mi prišiti korupciju
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Saborski je aktualac u srijedu prošao u neuobičajeno “pitomom” i gotovo nezanimljivom tonu, bez većih verbalnih okršaja između vladajućih i oporbe, a, očekivano, najviše pitanja postavljeno je premijeru Andreju Plenkoviću, dok čelnik SDP-a Davor Bernardić, suprotno njegovoj dosadašnjoj praksi, na ovom aktualcu, iako je bio u sabornici, pitanje nije postavio.

Zastupnika Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića zanimalo je kada će i hoće li uopće u Sabor doći 'lex LNG'. Premijer mu je pojašnjavao opredijeljenost Hrvatske za taj projekt, no Hasanbegović mu je uzvratio kako se državništvo "ne ocjenjuju po ciljevima i opredjeljenjima, već po učincima".

"LNG na Krku ide dalje i ne vidim zašto bi to bilo u pitanju. Imali smo studiju utjecaja na okoliš, nadležno povjerenstvo je glasovalo 14:2 u okviru Ministarstva zaštite okoliša, bio je i projekt predstavljen EK gdje smo dobili 101 milijun eura za njegovu realizaciju. Ministarstvo je pripremilo poseban zakon koji će biti predstavljen Saboru s ciljem diverzifikacije opskrbnih pravaca Hrvatske energetskim resursima, konkretno plinom. Nadležna kompanija LNG Hrvatska ima važnu ulogu u tome i bitno je da se izabere tzv. jedinica, tj. brod koji bi bio plutajući", pojašnjavao je Plenković.

Dodao je i kako je cijeli kontekst priče s klorom u moru "isfabriciran kao svojevrsni problem".

"Sport spontanih okupljanja je širok u posljednje vrijeme i na njega treba odgovarati argumentima i to činimo kroz dijalog s Primorsko-goranskom županijom i čelnicima u Omišlju", pojašnjavao je Plenković.

Hasanbegović, međutim, nije bio zadovoljan te je od premijera zatražio pismeno očitovanje "u pismenom, a ne pitijskom obliku".

Gordan Maras iz SDP-a od Plenkovića je tražio objašnjenje o tome kako tvrtke koje su prije godinu i pol dana mogle isplaćivati 4000 kuna plaće poput, Texo Managementa, sada zarađuju 12 milijuna kuna godišnje. "To su tvrtke bliske vama i vašoj potpredsjednici Martini Dalić", rekao je Maras aludirajući na savjetničke usluge te tvrtke za Agrokor. Zanimalo ga je i koliko će ta tvrtka dobiti nagrade za restrukturiranje i potpisvanje nagodbe u Agrokoru. "Koliko će od toga dobiti Texo Managemet, ljudi bliski vama, a koliko će dobiti HDZ", pitao je Maras. "Vaša insinuacija da savjetnici mogu imati veze sa mnom ili potpredsjednicom Dalić je besprizorna i odbijam odlučno svaku takvu insinuaciju. To nema veze sa mnom i HDZ-om. Meni možete reći što hoćete, ali mi nećete prišiti korupciju, i u to možete biti sto posto sigurni", poručio mu je Plenković.H

Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo