Regija
U NEDJELJU, 15. TRAVNJA

Komemoracija žrtvama u Ruševu
Objavljeno 11. travnja, 2018.

RUŠEVO - U Ruševu će u nedjelju, 15. travnja, biti održana tradicionalna komemoracija za žrtve đakovačkog Križnog puta, dugog gotovo 40 kilometara, čije je stratište upravo uz tom selu požeškog kraja. Prema nekim procjenama, u Ruševu je u tom partizanskom zločinu ubijeno između 200 i 500 osoba, civila i vojnika, većinom s đakovačkog, ali i drugih okolnih područja, a neki su mučki ubijeni na putu do tog sela.

Dogodilo se to po ulasku partizana u Đakovo, u travnju 1945. godine, kada su mnogi na taj put bez povratka odvedeni doslovce s kućnog praga, u kućnim papučama. Samo nekoliko žrtava iz te masovne grobnice – njih sedam, pokopano je kasnije u obiteljskim grobnicama. Polazak iz Đakova je u 9.30 sati, na parkiralištu iza Male crkve, a u 11 sati u Ruševu je misa zadužnica za žrtve Križnoga puta Đakovo-Ruševo. U podne je procesija do spomen-obilježja, a u 13 sati prigodno obraćanje uzvanika.

Organizatori su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osječko-baranjske županije, Župni ured Ruševo, Hrvatski obredni zdrug Jazovka - krilo Šakovo, ruševački Mjesni odbor i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Pleternica.S.Ž.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice
kazne od 300 do 1300 €

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca