Regija
OPĆINA ANDRIJAŠEVCI

EU novcem do boljeg života
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Projekt Aglomeracija Vinkovci košta 383 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije

ANDRIJAŠEVCI - Općina Andrijaševci može se pohvaliti kako je jedna od rijetkih općina gdje je više rođenih nego umrlih, ali i zbog uspješnog povlačenja novca iz fondova Europske unije, gdje redovito aplicira svoje projekte važne za ugodniji život u Andrijaševcima i Rokovcima, mjestima koja čine tu Općinu.

Načelnik Damir Dekanić podsjeća kako je početkom veljače u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nazočio svečanom potpisivanju Ugovora o financiranju mjere 7.0, operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta i obnova sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., pri čemu je Općini odobrena potpora od 3,3 milijuna kuna, čime će obnoviti cestovnu infrastrukturu u nekoliko ulica.

- U suradnji s Vinkovačkim vodovodom i kanalizacijom d.o.o. započeli smo projekt rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od pet kilometara, a vrijednost je radova oko 3,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje Općine od 10 posto. Valja spomenuti i projekt “Aglomeracija Vinkovci”, ukupne vrijednosti 383 milijuna kuna, sufinanciran sredstvima Europske unije. Obuhvaća potpunu izgradnju kanalizacijske mreže u Općini Andrijaševci u dužini više od 26 kilometara, u gradovima Vinkovci i Otok, kao i u općinama Cerna, Privlaka i Ivankovo. Krajem prošle godine potpisali smo ugovor te je za našu Općinu iz tih sredstava osigurano oko 45 milijuna kuna, a rok izvođenja radova je 30 mjeseci od potpisa ugovora i priključci za krajnje korisnike bit će besplatni – pojašnjava načelik Dekanić.

Dodaje i kako je početkom veljače potpisan ugovor za program “Zaželi”, vrijedan tri milijuna kuna, u kojemu će se zaposliti 20 žena na 24 mjeseca, koje će obilaziti najmanje 80 korisnika s područja Rokovaca i Andrijaševaca.

Općina je pokrenula projekt revitalizacije arheološkog lokaliteta “Rokovačke zidine”, koji uključuje probno arheološko istraživanje, sondiranje koje je već obavljeno i donijelo rezultate, pomoć pri izradi konzervatorske podloge, provedbu konzervacije i restauracije pokretne i nepokretne ostavštine te objavljivanje rezultata arheoloških te ostalih istraživanja u publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Za projekt “Kultura u centru” odobreno nam je gotovo dva milijuna kuna, u sklopu kojega ćemo prijaviti tradicionalni ples Rokovaca i Andrijaševaca “Dvonoga”. U češkom gradu Vracovu, našem gradu prijatelju, planiramo održati prezentaciju i edukaciju za polaznike učenja hrvatskog jezika, a kod nas bi bilo učenje češkog jezika. Prijavit ćemo projekt izgradnje solarne rasvjete i postavljanja LED rasvjete na javnoj biciklističkoj stazi, vrijedan gotovo dva milijuna kuna. Također, želimo zadržati naše ljude, posebice mlade obitelji, stoga smo prijavili projekt rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića i igraonice te dobili 2,6 milijuna kuna – ponosno nabraja projekte načelnik Damir Dekanić.

Miroslav FLEGO

Općina je pokrenula projekt revitalizacije arheološkog lokaliteta “Rokovačke zidine”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura