Regija
DRŽAVA NE REAGIRA

Trošna kuća u državnom vlasništvu sedam godina ugrožava život građana
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Gradska uprava zatražila je suglasnost da kuću sama sruši o trošku države, ali ni na taj zahtjev nije dobila odgovor

BELI MANASTIR - Voda na mlin onima koji tvrde da se država baš i ne skrbi najbolje o vlastitoj imovini zasigurno je slučaj ruševne kuće u Belom Manastiru, smještene u Ulici kralja Tomislava, samo nekoliko metara od užeg gradskog središta.

Stotine prolaznika

Budući da se nalazi u prilično prometnom dijelu grada, pokraj kuće dnevno prođe nekoliko stotina ljudi, pa, osim što je ruglo, prijeti opasnost da se nekom od prolaznika - ne sruši na glavu. Još u srpnju 2011., nakon što se počeo urušavati dio kuće s dvorišne strane, odlukom građevinskog inspektora zabranjen je prolazak pokraj nje, a sedam godina poslije situacija se nimalo nije promijenila. U vrijeme kada je inspektor donosio odluku, trajao je spor oko njezina vlasništva, koji su vodili Republika Hrvatska i jedna fizička osoba. Dvije su se stranke godinama sporile, a početkom 2015., nakon niza sudskih sporova i žalbi, odlukom više sudske instance 100-postotni vlasnik kuće i dvorišta postala je država. Godinu poslije Grad Beli Manastir donio je rješenje kojim se nalaže rušenje kuće i poslao ga na adresu nadležnog ministarstva.

- Nakon što smo rješenje poslali državi, neko smo vrijeme čekali, a potom zatražili očitovanje, koje nije stizalo. Kako bismo izbjegli eventualne sudske sporove i neželjene posljedice, zatražili smo suglasnost da kuću sami srušimo o trošku države, ali ni na taj naš zahtjev odgovor nismo dobili - objašnjavaju u gradskoj upravi, dodajući kako dopisivanje s državom traje približno dvije godine. Nadaju se kako će se cijela stvar konačno intenzivirati te kako će, nakon niza godina, jedno od top 10 gradskih rugla nestati s lica zemlje. Sporna kuća bila je i dio opsežnog materijala koji je gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, u srpnju prošle godine poslao ministru državne imovine Goranu Mariću.

Što s vojarnom?

Riječ je o zamolbi za posredovanje u rješavanju imovinskih odnosa Grada i RH, u kojoj se, osim kuće u Tomislavovoj, spominju poljski putovi, ruševna kuća u Branjinu Vrhu i slične nekretnine u državnom vlasništvu s kojima bi Grad, za razliku od države, znao što napraviti. Dakako da je veliko mjesto u materijalu zauzela i vojarna - 68.000 četvornih metara velik kompleks na ulazu u grad iz smjera Osijeka, koji je od mirne reintegracije gotovo potpuno neiskorišten. Dio od tamošnjih 20-ak objekata i zemljište u sklopu kompleksa koristili su se tijekom poplave u Posavini, kada su domaći volonteri i članovi udruge Hope djelomično obnovili neke prostorije i u njima zbrinjavali pse s ugroženog područja. U vojarni je bio i veliki prihvatni centar u vrijeme migrantske krize, u kojem je tada bilo nekoliko tisuća izbjeglica iz Sirije i ostalih ratom pogođenih zemalja, a u jednom od tamošnjih skladišta belomanastirsko GD Crvenog križa povremeno organizira podjelu humanitarnih paketa. U svibnju prošle godine posjetio ju je i premijer Andrej Plenković.

- Očito je da vojarna stoji neiskorištena, pa ću, razgovarajući s ministrom Goranom Marićem, čije je ministarstvo zaduženo za državnu imovinu, ali i s drugim ministrima, učiniti sve kako bismo zajednički pronašli način da se vojarna stavi u gospodarsku funkciju - istaknuo je tada Plenković, naglasivši kako će i to biti dio šire aktivnosti Programa Slavonija i Baranja.

Ivica GETTO
Nakon stečaja pripala državi

Pravo na ponovno stjecanje vlasničkih prava nad kućom u Ulici kralja Tomislava sudskim putem od države tražio je do 2015. Maksim Tešić, Belomanastircima i Baranjcima poznat kao vlasnik prijeratnog hotela u Osječkoj ulici u Belom Manastiru. Određenim spletom okolnosti, tvrdili su pravnici, dio objekta prenesen je u vlasništvo njegove bivše tvrtke koja je završila u stečaju, nakon čega se država uknjižila kao vlasnik spornog dijela kuće. Stariji će se sigurno sjetiti kako je u istoj kući godinama bila smještena prodavaonica obuće Astra. Iako smo upit o rješavanju problema ruševne kuće poslali Ministarstvu državne imovine, do izlaska ovog broja novina nismo dobili nikakav odgovor.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike