Regija
DERUTNI AUTOBUSNI KOLODVOR

Belišće je Panturistu predložilo rješenje, odgovor čeka dvije godine
Objavljeno 12. travnja, 2018.

BELIŠĆE - Prošlo je više od dvije godine otkako je Grad Belišće inicirao prijedlog za dugoročno i kvalitetno rješenje obnove i budućnosti derutne zgrade autobusnog kolodvora. Iako je tada vlasnicima objekta, tvrtki Panturist Osijek, poslan prijedlog i zatraženo očitovanje – ono do danas nije stiglo! Belišćanski čelnici ne skrivaju ogorčenje i razočaranje, jer su bili voljni rješenje problema kolodvora uvrstiti i u ovogodišnji proračun i za to predvidjeti potrebna sredstva. No kako odgovor ni do trenutka usvajanja proračuna za 2018. godinu nije stigao ta je priča do daljnjeg stavljena na čekanje.

- Bez obzira na to očitovali se oni o našem prijedlogu pozitivno ili negativno, smatram da bi bilo korektno da u razumnom roku dobijemo odgovor kako bismo naše planove za sljedeće razdoblje mogli prilagoditi tome. Građani Belišća doista ne zaslužuju godinama u svom gradskom središtu imati objekt kao što je ovaj autobusni kolodvor! - poručio je gradonačelnik Dinko Burić, čija ekipa već duže vrijeme rješavanje ovog problema nastoji pomaknuti s mrtve točke.

Belišćanski čelnici u proteklom su razdoblju uložili poprilično truda ne bi li se zapuštena kolodvorska zgrada privela svrsi, no kako Grad nije njezin vlasnik, nije se moglo mnogo učiniti. Pitanje autobusnog kolodvora redovito se aktualizira i na sjednicama Gradskog vijeća, jer zgrada postaje i opasnost za sve koji prolaze u njezinoj blizini.

Gradonačelnik Burić na Gradskom vijeću početkom listopada prošle godine ustvrdio je da je zgrada u vlasništvo Panturista došla pod prilično “čudnim” okolnostima, nakon što se “netko iz tadašnjeg Kombinata Belišće, u čijem je vlasništvu bila i ta zgrada, to sjetio prepisati i pokloniti Panturistu, jer, koliko mi znamo, Panturist Kombinatu u to vrijeme za to nije ništa platio. S obzirom na način na koji su došli u vlasništvo iste zgrade, Grad im je zbog toga prije godinu i pol poslao prijedlog da oni Gradu to vrate i poklone”. Ako bi Panturist odlučio pokloniti tu zgradu Gradu Belišću, ili je pak prodati za jednu kunu, gradonačelnik je spreman Gradskom vijeću predložiti da Grad Panturistu da koncesiju na zgradu na 50 ili 99 godina, te da ima ekskluzivno pravo koristiti taj kolodvor. Ako bi kolodvor postao vlasništvo Grada, on bi na sebe preuzeo uređenje i održavanje zgrade i prostora gdje se okreću autobusi, jer sada nema pravo na tuđoj imovini raditi nikakve zahvate.

Varijanta B za rješenje ovog problema bila je da Grad kolodvor otkupi prema tržišnim uvjetima i prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, čime više ne bi imao obvezu ni prema kome, i mogao bi u isti prostor pustiti koga god želi – uključujući i druge, Panturistu konkurentske prijevozničke tvrtke za koje se odluče. U tom bi slučaju bili u prilici svim korisnicima naplaćivati najam za korištenje obnovljenog prostora. Lidija Aničić

Panturist najavio poziv za sastanak

Očitujući se o ovom pitanju, iz tvrtke Panturist jučer su poručili da će se čelnicima Grada Belišća uskoro uputiti poziv za sastanak na kojem će biti riječi o budućnosti autobusnog kolodvora u Belišću.

“U interesu nam je da pronađemo najbolje rješenje za sve i što je moguće više približimo stajališta te će se ovisno o rezultatima sastanka poduzimati daljnji koraci”, poručili su nam jučer iz Panturista.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike