Kultura
12. TRAVNJA U MAJSTORSKOM CIKLUSU

Najveći violončelist današnjice Mischa Maisky u Lisinskom
Objavljeno 11. travnja, 2018.

ZAGREB - Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskoga ciklusa održat će se 12. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ugostit će najvećega violončelista današnjice Mischu Maiskoga. Veliki glazbenik u Zagreb stiže zahvaljujući bliskoj suradnji i prijateljstvu sa šefom dirigentom Simfonijskoga orkestra HRT-a, maestrom Enricom Dindom, koji će predvoditi program na kojemu središnje mjesto zauzima Drugi koncert za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča, uz Passacagliu Krste Odaka i Treću simfoniju, Eroicu, Ludwiga van Beethovena - ističe se u najavi koncerta.

Mischa Maisky umjetnik je koji snima ekskluzivno za Deutsche Grammophon već više od 30 godina, ostvario je brojne snimke uz orkestre kao što su Bečka, Izraelska i Berlinska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Pariški orkestar, Orkestar Orpheus, Europski komorni orkestar i dr.

Za ostvarena diskografska izdanja primio je brojne pohvale međunarodne kritike; u pet navrata osvojio je Record Academy Prize u Tokiju, tri puta primio je Echo Deutscher Schallplattenpreis, nagrađen je i nagradama Grand Prix du Disque u Parizu te Diapason d’Or, a više puta nominiran je i za prestižnu nagradu Grammy.

Istinski glazbenik svjetskoga formata surađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli i mnogi drugi.

Solističkoj točki prethodi Passacaglia, jedno od najboljih ostvarenja našega skladatelja Krste Odaka i prvo djelo te vrste u našoj glazbi, čijom izvedbom Simfonijski orkestar HRT-a obilježava 130. obljetnicu Odakova rođenja. Nakon Sedme, Pete i Devete simfonije Ludwiga van Beethovena, maestro Dindo predvodit će Simfonijski orkestar HRT-a i u izvedbi glasovite Treće simfonije u Es-duru, Eroice, djela koje je u simfonijsku glazbu unijelo mnogo toga novoga i neočekivanoga; bit će to prikladan zaključak ovoga izuzetnog programa - najavljuju organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike