Osijek
NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Crveni tulipani za Parkinsonovu bolest
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Udruga bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti “Buđenje” danas (srijeda, 11. travnja) na Trgu Ante Starčevića, od 12 do 14 sati, obilježava Dan bolesnika oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Bit će to prilika za građane da se u razgovoru s članovima udruge upoznaju s pojavnošću te bolesti i mogućnostima liječenja i resocijalizacije bolesnika. Također, u sklopu te akcije dijelit će se crveni tulipani, kao zaštitni znak Parkinsonove bolesti.

Iz udruge upozoravaju kako je Parkinsonova bolest kronična neurodegenerativna bolest koja je na trećem mjestu po učestalosti među neurološkim bolestima. Iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, definirana je kao bolest starijih osoba, od koje obolijeva jedan posto populacije starije od 60 godina. Dijagnoza Parkinsonove bolesti postavlja se na osnovi simptoma bolesti i kliničkog neurološkog statusa. U liječenju bolesti koristi se Levodopa, dopaminski agonisti, MAO (monoamino oksidaza) B inhibitori, COMT (katehol-o-metil transferaza) inhibitori, amantadin i antikolinergici. Ranu fazu bolesti (manje od pet godina trajanja bolesti) karakterizira dobar terapijski odgovor, a u uznapredovaloj se fazi (više od pet godina trajanja bolesti) počinju javljati komplikacije liječenja i nuspojave terapije.I.Solar

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike