Osijek
PRIPREME ZA ISPRAĆAJ

Maturanti u Tvrđi otplesali prvu probnu quadrillu
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Riječima “Plesači, poklonite se” koreografa Davora Marčetića u 13 sati na Trgu Svetog Trojstva, u Tvrđi, počela je prva proba quadrille, francuskog dvorskog plesa, koji će posljednjeg dana nastave, u utorak, 22. svibnja 2018., točno u podne plesati učenici završnih razreda iz cijele Osječko-baranjske županije.

Riječ je projektu “Ispraćaj maturanata”, koji Osječko-baranjska županija provodi četrnaestu godinu zaredom, a toga će dana maturanti snimiti i milenijsku fotografiju, koja će im ostati kao uspomena na završetak škole. Kako se iz godine u godinu u škole upisuje sve manje djece – što zbog iseljavanja što zbog pada nataliteta - ove se godine za plesanje quadrille prijavilo manje maturanta nego lani, njih oko 2700, a prošle ih je godine plesalo nešto više od 3100.

Posljednje školske dane većina maturanata, prema njihovim riječima, provodi punom parom pripremajući se za državnu maturu u lipnju, ali i maturalnu večer. Velik broj njih, kažu, priprema se i za odlazak u sezonu ili u inozemstvo. U sezonu će, kada dobije svjedodžbu u ruke, i Maja Bogdanović, iz Ugostiteljsko-turističke škole. “Mislim da ću se tamo brže zaposliti i imati bolju plaću, većina mojih školskih kolega napravit će isto”, kaže Maja. A zbog čega mladi odlaze, rekao je Robert Vestergom, iz Elektrotrehničke i prometne škole. “Nema posla, a nema ni naznaka da će se nešto promijeniti. Prvo bi trebalo iz temelja promijeniti školstvo i nadam se da će se to konačno početi događati”, kaže Robert, koji planira upisati kineziologiju u Osijeku.

Druga od ukupno šest proba na rasporedu je u isto vrijeme i na istoj lokaciji u ponedjeljak, 16. travnja, a maturanti se za ples pripremaju u školi na nastavi tjelesnoga. Ove bi godine, uz četiri standardne figure, peti ples trebali otplesati na aktualni pop-hit “Katchi” popularnog francuskog DJ dua Ofenabach i američkog kantautora Nicka Waterhousea.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike