Novosti
SABOR

Nema odmora do 13. srpnja
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Aktualnim prijepodnevom, u kojem će članovi hrvatske Vlade odgovarati na pitanja zastupnika, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će, bez prestanka, trajati do 13. srpnja, dakle do Ustavom definirane stanke. Prvi tjedan rada bit će jedan od najdinamičnijih u posljednjih nekoliko godina: nakon Aktualnog prijepodneva Sabor će raspravljati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, dokumentu koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ, u četvrtak o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a u petak o premijerovu izvješću o sastancima Europskog vijeća. Prije rasprave o ratifikaciji Konvencije predsjednik Sabora Gordan Jandroković opetuje kako njezina ratifikacija neće za posljedicu imati uvođenje rodne ideologije ni u pravni, ni u obrazovni sustav, što tvrde njezini protivnici, te da HDZ-ova vlast neće donositi zakone koji će se moći povezati s rodnom ideologijom. Poručuje kako ni sam ne bi podržao ratifikaciju kad bi to značilo uvođenje rodne ideologije u pravni i obrazovni sustav.

O ratifikaciji Istanbulske konvencije Sabor će glasovati u petak, no još nije posve jasno hoće li HDZ-ovi zastupnici pri tome moći glasovati prema savjesti. Posljednju izjavu o toj temi dao je u ponedjeljak navečer predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručivši da bi HDZ-ovi zastupnici trebali glasovati u skladu s odlukom Kluba.

U Aktualnom prijepodnevu pitanja Vladi postavit će 39 zastupnika, prvi će to učiniti nezavisni Veljko Kajtazi, a posljednji HDZ-ov zastupnik Stipo Šapina. H