Ekonomija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem općinama mogu izraditi i županije ali na njihov trošak
Objavljeno 11. travnja, 2018.

“Jedinice lokalne samouprave dužne su izraditi Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem pri čemu mogu koristiti podatke iz prethodno donesenih programa.

Prema podatcima kojima raspolažemo, prijašnjim programima obuhvaćeno je 537.639 ha na području 350 jedinica lokalne samouprave koje su dobile suglasnost Ministarstva na programe. Suglasnost tada nisu dobile 34 jedinice lokalne samouprave, 71 jedinica lokalne samouprave nema državnog zemljišta na svom području, a 88 jedinica lokalne samouprave nije dostavilo Program na suglasnost. Prijašnji zakoni o poljoprivrednom zemljištu nisu propisivali sankcije odnosno postupanje u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne donese Program”, naveli su, među ostalim, iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju također da su jedinice lokalne samouprave oslobođene svih troškova u svezi s prikupljanjem dokumentacije za izradu Programa (uvjerenje Ureda državne uprave, očitovanje Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, e-katastra,...) te da mogu same izraditi Program na temelju Pravilnika i obrasca za donošenje Programa (NN 27/18) bez dodatnih troškova izrade.

- Ako pak jedinica lokalne samouprave ne može sama izraditi Program, može angažirati za to specijalizirane tvrtke, a njihov rad financirati od sredstava ostvarenih od raspolaganja. Napominjemo, ako jedinica lokalne samouprave ne može sama izraditi Program, može se već sada obratiti županiji koja će izraditi Program na trošak te jedinice lokalne samouprave. Nadalje, ako jedinica lokalne samouprave ne može financirati izradu Programa, izradu Programa i raspolaganje preuzima županija, ali joj pripada prihod od raspolaganja koji bi bio prihod jedinice lokalne samouprave (65 %). Mišljenja smo da je propisan rok dovoljan za izradu Programa s obzirom na to da je 21. ožujka 2018. objavljen Pravilnik kojim se propisuje dokumentacija potrebna za izradu programa. Također, Ministarstvo je dogovorilo sa svim institucijama koje izdaju potrebna očitovanja da se ona izdaju u što kraćem roku. Velik broj općina i gradova već je započeo izradu Programa te se očekuje da će programi biti doneseni u zakonski propisanom roku od tri mjeseca od stupanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu na snagu, zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede. Z.Rupčić

537.639 ha

na području obuhvaćeno je prijašnjim programima raspolaganja državnim zemljištem

350

jedinica lokalne samouprave dobilo je prema prijašnjim programima suglasnost Ministarstva poljoprivrede

34

jedinice lokalne samouprave tada nisu dobile suglasnost Ministarstva

71

jedinica lokalne samouprave nema državnog zemljišta na svom području

88

jedinica lokalne samouprave nije dostavilo Program na suglasnost

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike