Ekonomija
ŽUPAN IVAN ANUŠIĆ

Spremni smo jedinicama lokalne samouprave pružiti stručnu pomoć kod izrade programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Je li lokalna samouprava - općine i gradovi - s područja Osječko-baranjske županije već krenula u izradu programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, upitali smo župana Ivana Anušića.

- Na posljednjoj koordinaciji, održanoj prošlog tjedna, s čelnicima gradova i općina upravo je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištima bilo jedna od tema. Sve jedinice lokalne samouprave u ovom su trenutku u određenoj fazi izrade programa, pri čemu postupaju prema odredbama novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sve jedinice lokalne samouprave već su imale izrađene programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Sigurno je da su prethodni programi dobra podloga za izradu novoga programa i treba ih ažurirati s obzirom na nove podatke i promjene koje su u međuvremenu nastale.

Koliko Osječko-baranjska županija ima državnog poljoprivrednog zemljišta za koje treba izraditi program raspolaganja?

- Na području naše županije ukupno je 129.331,72 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a od navedenog broja u nekom obliku raspolaganja je 99.061,62 ha, odnosno 76,59 %. Navedeni podatci dani su na temelju podataka iz tada važećih programa.

Dovoljno znanja

Može li postojeći općinski kadar sam izraditi programe ili će trebati angažirati za to specijalizirane tvrtke?

- Kako su svi gradovi i općine još prije izradili svoje programe ,prema tada važećem zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ne vidim razloga da to ne naprave i prema novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Vjerujem kako svi gradovi i općine na području naše županije imaju dovoljno znanja da sami prilagode izrađene programe novom zakonu.

Ako, primjerice, neke općine nemaju ni kadra ni novca, kako će one izraditi program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem? Hoće li te troškove podmiriti Županija?

- Jedinicama lokalne samouprave pripada 65 % prihoda od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, stoga postoje namjenski prihodi koji se mogu utrošiti u tu namjenu, odnosno za stvarne troškove u provedbi zakona. Osim toga, za pristupanje i korištenje podataka iz svih evidencija koji su potrebni za izradu programa ne plaća se naknada. Županija je spremna pružiti stručnu pomoć svim jedinicama lokalne samouprave kojima je ta pomoć potrebna. To je nešto što radimo kontinuirano i preko mjesečnih koordinacija i prema potrebi. Uvijek stojimo na raspolaganju gradovima i općinama sa svojim upravnim odjelima za sve vrste stručne pomoći i podrške. Kada govorimo o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, prije svega mislim na naš odjel za poljoprivredu.

U zadanom roku

Nije li 9. lipnja 2018. prekratak rok za izradu programa?

- Rok je dosta kratak s obzirom na postupke koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti u postupku donošenja programa, ali vjerujem da će sve donijeti svoje programe u zadanom roku. Također, Županija će sva tražena mišljenja na programe dati u zadanom roku, tako da ćemo svi zajedno kvalitetno odraditi izradu programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području naše županije.

Što će biti a državnom zemljom za koju se obavlja ili se tek treba napraviti izmjera - koliko takve zemlje u županiji ima?

- Na području nekoliko jedinica lokalne samouprave u tijeku je provedba geodetsko-katastarske izmjere, stoga one neće sada ni moći izraditi svoje programe, ali će ih izraditi nakon provedenog postupka. O tome trebaju izvijestiti Ministarstvo poljoprivrede, koje će im dati naputak kako postupiti u tom slučaju.

Zdenka RUPČIĆ
Problem su područja gdje nije provedena izmjera

U nekim dijelovima županije ima državne zemlje koja je još uvijek gruntovno i katastarski na bivšim PIK-ovima, društvenog vlasništva… 

- Na području naše županije malo je državnog poljoprivrednog zemljišta koje je u društvenom vlasništvu, jer je Državno odvjetništvo provodilo postupke upisa Republike Hrvatske na tom zemljištu. U izradi programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području naše županije probleme čine područja gdje nije provedena geodetsko-katastarska izmjera, gdje podatci iz katastra i gruntovnice nisu usklađeni, odnosno gdje podatci iz katastra i gruntovnice ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Sigurno je da ćemo u razgovoru s Ministarstvom poljoprivrede istaknuti taj problem i pronaći model kako kvalitetno izraditi te programe.

POLJOPRIVREDA JE OKOSNICA GOSPODARSKOG RAZVOJA OBŽ-a

- Poljoprivreda je uvijek bila i bit će okosnica gospodarskog razvoja Osječko-baranjske županije. Sustavnim i strateškim planiranjem poljoprivredne proizvodnje možemo napraviti pomake nabolje, a u tome će jednu od ključnih uloga imati i provedba raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Vjerujem kako će sve pripreme koje smo obvezni učiniti zapravo pridonijeti kvalitetnijem radu i razvoju poljoprivrednika, od najmanjih, preko OPG-ova, pa sve do velikih tvrtki. Kako bismo osnažili poljoprivrednu proizvodnju, Osječko-baranjska županija nastavlja provoditi niz mjera za razvoj poljoprivrede, kao i osiguravanje boljih uvjeta za rad. Tako smo prije nekoliko dana potpisali ugovore za izradu projektne dokumentacije za 14 novih sustava navodnjavanja, a cilj nam je osigurati uvjete za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i pčelarstva jer naša županija za to ima sve prirodne potencijale.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike