Regija
NAKON ČETIRI GODINE

Sat ponovno na trgu
Objavljeno 10. travnja, 2018.

BELI MANASTIR

Ulični sat koji su jedno svibanjsko jutro 2014. godine razbili vandali (u istom su pohodu stradale žardinijere, prometni znakovi…) obnovljen je i ponovno postavljen na središnjem gradskom trgu. Kako bi opet pokazivao točno vrijeme, dakle, trebalo je proći gotovo četiri godine. Popravak je, doduše, trajao znatno kraće, približno mjesec dana, a obavila ga je belomanastirska tvrtka Lepus. Ponovno postavljanje sata prokomentirano je i na društvenim mrežama. Komentari su različiti, od čestitki gradskim ocima do upita tko je izabrao lokaciju za njegovo postavljanje. Premda je riječ o satu u obliku kocke, pa vrijeme pokazuje s četiri strane, smješten je u kutu između Konzumova prodajnog prostora i tzv. stare robne kuće, što znači da je vidljiv samo s dvije strane, sjeverne i istočne. Lokacijom sata zatečeni su u travnju 2012. godine, kada je postavljen, bili i tadašnji gradski čelnici, koji su tvrdili kako pitanje zašto je izabrana baš ova lokacija treba postaviti projektantima. Naglašavali su još kako bi za njegovo premještanje trebalo tražiti suglasnost upravo spomenutih projektanata, a šest godina poslije očito je da suglasnost ili nisu dobili ili ju nisu ni tražili.

- Sat je postavljen gdje je postavljen, a nešto više moći ćemo učiniti tek kada konačno bude obavljen tehnički pregled i Grad preuzme trg - kaže dogradonačelnik Goran Hes, naglašavajući kako će osmisliti svojevrsnu javnu raspravu i postaviti ga na mjesto za koje se odluči najveći broj Belomanastiraca. No, kada će to biti, “pitanje je za milijun kuna.” To više što je tvrtka koja je radila na obnovi trga završila u stečaju. Podsjetimo, k tome, da obnova belomanastirskog trga traje od 2009. godine, a ni devet godina kasnije službeno nije završena. I. Getto

Fontana za samo jednu večer

Zanimljivo je i pitanje gradske fontane postavljene na sjevernom dijelu trga. Radila je samo jednu večer pa su njezinu svjetlosnu igru vidjeli samo rijetki Belomanastirci. Nekoliko je neslužbenih objašnjenja zašto ona ne radi. Prema jednom, pogrešno je projektirana, a prema drugom posrijedi je veliki kvar na vitalnim dijelovima, teško popravljiv… A kada će fontana proraditi, nitko ne može reći.

Najčitanije iz rubrike