Mozaik
NOVI DOKUMENTARAC N. SLIJEPČEVIĆA

Svjetska premijera “Srbenke” na festivalu Visions du Réela
Objavljeno 11. travnja, 2018.

“Srbenka”, novi dugometražni dokumentarni film Nebojše Slijepčevića (“Gangster te voli”), imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel. Uz to, u raznim se programima prikazuje još nekoliko manjinskih hrvatskih koprodukcija, a 49. izdanje tog uglednog festivala dokumentarnog filma održava se od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženevi.

Dokumentarni film “Srbenka” prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini čini se kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na život prije svega djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od profesionalne javnosti kad je 2017. na Sarajevo Film Festivalu osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).

“Srbenka” je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u spomenutoj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea.

Nekoliko manjinskih hrvatskih koprodukcija prikazuje se u programu Fokus Srbija. Riječ je o naslovima: “Sitna ptica” Dane Komljena, “Slatko od ništa” Borisa Mitića i “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov. U nenatjecateljskom programu pod nazivom Latitudes prikazat će se i dugometražni dokumentarni film “U slučaju rata”, u režiji Jana Geberta, nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji.

Festival, koji je uglavnom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, u biranom je društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najvažnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih devet dana okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1200 profesionalaca u jednom od najvažnijih Industry događaja u Europi. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike