Autoglas
OTVOREN ZAGREB AUTO SHOW

Šest dana ekstaze za ljubitelje automobila
Objavljeno 10. travnja, 2018.
Električno čudo iz Svete Nedelje – Concept Two, na žalost, nije stigao u Hrvatsku

Nakon dvije godine iščekivanja Zagreb Auto Show u utorak je ponovno otvorio svoja vrata. Pod blještavilom reflektora brojnim će se posjetiteljima do nedjelje predstaviti ukupno 463 izlagača iz 34 zemlje svijeta koji su ispunili 14 paviljona i otvoreni prostor na čak 70.000 m². Organizatori su se pohvalili s rekordne 133 premijere, uključujući kod automobila jednu svjetsku vicepremijeru, 36 hrvatskih premijera i jednu hrvatsku vicepremijeru.

Na ovogodišnji Zagreb Auto Show na velika vrata vratile su se i brojne hostese kojih je prije dvije godine bilo upola manje. I to je, iskreno govoreći, odlično, pogotovo jer sve djevojke, osim poziranja, znaju sve o automobilima. Oni koji će posjetiti ovogodišnji ZG Auto Show neka to slobodno provjere.

Pitanje koje smo najčešće čuli je: A gdje je Rimac? Električno čudo iz Svete Nedelje – Concept Two na žalost nije stigao u Hrvatsku. Električni monstrum koji je bio jedna od glavnih zvijezda trenutno je negdje na Atlantiku, “učahuren” u brodskom kontejneru nakon povratka sa sajma u New Yorku. Od ljudi bliskih Mati Rimcu doznali smo kako jednostavno nisu mogli brže konceptni model prevesti u Hrvatsku, no da će svakako u dogledno vrijeme predstaviti električno čudo od 1900 i kusur konjskih snaga.

I bez Rimca na zagrebačkom velesajmu mogu se pogledati odlični automobili. Prisutno je 85 brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp-vozila. Od toga je 28 automobilskih marki, 36 marki motocikala, 11 marki bicikala, 19 marki gospodarskih vozila, pet marki autobusa i pet marki kamp-vozila. Svoja su vozila izložili Nisann, Renault, Dacia, Mitsubishi, Aixam, Volvo, Mercedes, Smart, Peugeot, Citroen, BMW, Mini, Mazda, Toyota, Lexus, Opel, Suzuki, Ford, Infiniti, Hyundai, Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, Bentley, Porsche, Lamborghini, Subaru.

Sve koji žele posjetiti ZG Auto Show neka budu spremni platiti kartu u iznosu od 40 kuna. Studenti i učenici pak mogu ući besplatno, ali moraju pokazati indeks ili drugi dokument kojim dokazuju učenički odnosno studentski status.

Iz Zagreba: Milan BUGARIĆ
MOTOCIKLISTIČKO NATJECANJE

Prvi put na Zagreb Auto Showu održat će se motociklističko natjecanje na sportskim motorima koje se sastoji od više različitih prepreka (drvo, kamen, voda itd.). Kvalifikacije se održavaju u petak i subotu, a finale je na rasporedu u nedjelju. Na poligonu Brzi i žestoki kod paviljona 11 očekuju vas dva natjecanja, dvije vrste pokaznih vožnji za posjetitelje, stunt/kaskaderski show i koncert Opće opasnosti u subotu. Tu je i Auto style, natjecanje statičnog tipa u kojemu suci ocjenjuju vizualni tuning automobila odnosno uređenje interijera, eksterijera, multimedije, motornog prostora i ukupan dojam te su raspoređeni po kategorijama. DB natjecanje pak okuplja zaljubljenike u vrhunske audiosustave u automobilima. Preciznim mjernim uređajima mjeri se snaga audiosustava u decibelima. Natjecatelji su podijeljeni po klasama ovisno o količini ugrađenih zvučnika i pojačala. Pobjednici nerijetko dosežu rezultate više od impresivnih 155 db. Drift taxi vožnja posjetitelja specifičan je način i stil vožnje automobilom kojemu se kontrolirano „zanosi“ zadnji kraj prilikom vožnje te se vožnja odvija bočno na osnovi postavljenog poligona uz konstantno „paljenje“ guma.

133

premijere najavili su organizatori

85

brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp-vozila

Možda ste propustili...