Crna kronika
RAČUNALNE PRIJEVARE

Četiri mjeseca trošio novac s tuđeg računa
Objavljeno 11. travnja, 2018.
Mladić (24) je 23-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna

Unatoč brojnim upozorenjima policije građanima da bolje paze na svoje osobne dokumente i bankovne kartice, i dalje se učestalo događa da netko “počisti” tuđi račun.

Početkom travnja otkriven je mladić koji je to učinio na području Donjeg Miholjca.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 24-godišnjak počinio kazneno djelo računalne prijevare. Od studenoga 2017. do veljače 2018. godine 24-godišnjak je s računa 23-godišnjaka na području Donjeg Miholjca obavio više transakcija, oštetivši ga za više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli smo kaznenu prijavu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Bez novca na računu ostao je i 66-godišnji Osječanin kojemu je 5. i 6. travnja u osječkoj Srijemskoj ulici netko u više navrata preko internetske kladionice s bankovnog računa podigao iznos od nekoliko tisuća kuna.

Ništa bolje nije ni s izgubljenim ili ukradenim bankovnim karticama. Ipak, policija je otkrila mladića koji je pronašao novčanik koji je 13. ožujka u večernjim satima izgubio 72-godišnjak. Dvadesetjednogodišnjak je otišao do bankomata na području Našica i podigao s računa 72-godišnjaka nekoliko tisuća kuna.

Dva dana ranije, 11. ožujka, u prijepodnevnim satima u Ulici Hrvatske Republike u središtu Osijeka ukradenom je karticom lopov podignuo nekoliko tisuća kuna s računa 77-godišnjaka.

- Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovih kaznenih djela, građanima savjetujemo da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi koji trenutak nepažnje vlasnika mogu iskoristiti za počinjenje kaznenog djela. Podsjećamo građane da svoj tajni PIN ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na taj način tajni PIN dostupan je drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu - još jednom upozoravaju iz policije.

Sandra LACIĆ
NE BACAJTE RAČUNE U SMEĆE!

Osim što razni prevaranti mogu lako napraviti štetu i sa samom kopijom osobnih dokumenata, problem je i u tome što građani nisu ni svjesni da su njihovi osobni podatci na gotovo svakom računu. Zbog navedenog Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da prije nego što račune sa svojim osobnim podatcima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe. “Izliste s osobnim podatcima koji vam više ne trebaju - uništite!” - jedno je od upozorenja iz AZOP-a.

policija

NE OSTAVLJAJTE STVARI BEZ NADZORA

Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike