Regija
DRŽAVNA TAJNICA RADA U ŽUPANJI

Za zapošljavanje u 2018.
osigurano 2,6 milijardi kn
Objavljeno 9. travnja, 2018.

ŽUPANJA - Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić u Županji je nazočila predstavljanju provedbe Programa zapošljavanja žena - ZaŽeli i ostalih mjera zapošljavanja. Ispred zgrade gradske uprave dobrodošlicu su joj poželjele žene angažirane u programu, zadovoljne što su dobile priliku raditi i dvije godine imati sigurna primanja.

- Najveći projekt ikada financiran iz EU socijalnog fonda je upravo program ZaŽeli u visini od milijardu kuna za zapošljavanje žena u teškom položaju. Ukupno 7500 žena u Hrvatskoj brinut će se za 30.000 korisnika, a u gradu Županji to je 50 žena, plus dvije koordinatorice i više od 290 korisnika - kazala je Burić, pohvalivši i nabavu bicikala u sklopu toga projekta. U korištenju programa zapošljavanja žena prednjače dvije slavonske županije. Osječko-baranjska je predala 58 projekata u visini 208 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska 35 projekata u visini 124 milijuna kuna.

- Program zapošljavanja žena upravo i je usmjeren k ruralnim krajevima jer ondje postoji najveća potreba za pomoć starijima i nemoćnima, a ima i najviše nezaposlenih žena, kazala je, istaknuvši pozitivne trendove pada broja nezaposlenih i porasta zapošljavanja na razini Hrvatske.

Burić je istaknula da je “Od mjere do karijere” paket mjera zapošljavanja za koji je u ovoj godini osigurano nikada većih 2,6 milijardi kuna. Uz milijardu kuna za zapošljavanje žena, tu je i 1,6 milijardi kuna za devet mjera aktivne politike zapošljavanja. Poticajna sredstva za samozapošljavanje povećana su s 35 na 55 tisuća kuna, a mogu ići i do 275 tisuća kuna ako se udruži pet korisnika. Burić je poručila da se želi osnažiti pripravništvo radi podizanja cijene rada jer se ta mjera odnosi na pravi radni odnos, na ugovor o radu i međusobna prava i obveze. U realnom sektoru HZZ sufinancira do 50 posto brutoplaće pripravnika bez obzira na iznos, dok u javnom sektoru, i to u djelatnostima obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva HZZ financira stopostotni trošak plaće i prijevoza. Stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa ograničava se na samo tri posto broja zaposlenih kako bi se potencijalne korisnike usmjeravalo k puno optimalnijim mjerama.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević pohvalio je program ZaŽeli koji ženama puno znači jer se osjeti njihovo zadovoljstvo, što ga posebno raduje i što je za ovaj dio Hrvatske koji se bori s velikom nezaposlenošću velika stvar. M. Lešić Omerović

VIDLJIVI POMACI PROJEKTA

“Nadam da će program zaživjeti i ubuduće i da ćemo svi od toga imati koristi. Vrlo je bitno razgovarati i o nekim novim kvalitetnim mjerama zapošljavanja koje se nude kako bi se što većem broju naših sugrađana osigurao posao. Zahvaljujem Vladi RH, pomaci na Projektu Slavonija postaju vidljivi i iskreno se nadam da će pridonijeti ostanku na ovom području i ljudima omogućiti da ovdje mogu raditi i od svoga rada živjeti”, zaključio je Miličević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike