Regija
UVRŠTAVANJE U KULTURNI ITINERAR

I u Belom Manastiru bit će “Stopa svetog Martina”
Objavljeno 10. travnja, 2018.
Diljem Europe postavljeno je više od 200 skulptura, a u Hrvatskoj ih je 18

BELI MANASTIR - Nakon što je u veljači u Etnološkom centru baranjske baštine predstavljen projekt “Stopa svetog Martina”, o kojemu su govorile prof. dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku, te prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnog centra sveti Martin - Hrvatska, utvrđen je točan datum postavljanja male skulpture “Stopa svetog Martina” (rad francuskog kipara Michela Audiarda) u Belom Manastiru.

Na još neutvrđenoj lokaciji, najvjerojatnije u užem gradskom središtu, ona će biti postavljena 30. lipnja ove godine, čime će jedini baranjski grad biti ucrtan na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europe. Sve skupa odvija se u sklopu najstarijeg europskog kulturnog itinerara “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”, koji je 2005. godine proglašen Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Tada je u francuskom Toursu inauguriran i Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa, a do sada je, uz taj francuski, osnovano deset takvih kulturnih centara - u Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu i Hrvatskoj.

- Ideja projekta je umrežavanje raznih mjesta, gradeći put zdravog življenja i zajedništva kao simbola Martinova hodanja. Isto tako, misao vodilja je gradnja puta za hodočasnike s idejom solidarnog dijeljenja i brige u ekološkom, odnosno socijalnom smislu, a sigurno je da može poslužiti i razvoju vjerskog turizma - kaže Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu, ustanove koja je inicirala postavljanje “Stope svetog Martina” u Belom Manastiru, a čiju su ideju podržali Grad Beli Manastir, udruga Prijatelji svetog Martina i belomanastirski Ogranak Matice hrvatske. Ističe kako će skulptura u Belom Manastiru biti 19. u Hrvatskoj, dok ih je diljem Europe postavljeno više od 200. Podsjeća kako je sveti Martin zaštitnik Belog Manastira te kako njegovo ime nosi i župna crkva, kao i još 43 u Hrvatskoj. Što se Slavonije i Baranje tiče, stopa je postavljena (prošle godine) samo u Svinjarcevima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kulturni centar sveti Martin - Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba do danas je na hrvatskom prostoru postavio osamnaest “Stopa sv. Martina”, simbolički priključivši ta mjesta velikom putu Via Sancti Martini. Kako ističu u Kulturnom centru, martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a “Stopom svetog Martina” ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe.

Ivica GETTO
Martin prehodao veći dio Europe

Sveti Martin rođen je oko 316. u Sabariji, današnjoj Mađarskoj. Njegov otac, Talijan, doselio se tu kao rimski časnik. Po očevoj želji postao je vojnik. Prema legendi, kada se vraćao u vojnički tabor, sjeverno od Pariza, uz rub ceste zapazio je siromaha koji je drhtao od hladnoće. Martin je mačem odsjekao svoj ogrtač i dao ga promrzlu siromahu. Sljedeće noći ugledao je Isusa koji je bio odjeven u polovicu njegova ogrtača. Vrlo brzo nakon toga napustio je vojničku službu, vratio se kući i krstio se. Na kratko vrijeme povukao se u samotništvo na otoku Gallinaru, da bi potom pošao u Poitiers, gdje ga je biskup grada Toursa, Hilarije, zaredio za svećenika. Nakon biskupove smrti naslijedio je njegovo mjesto. Umro je 8. studenoga 397. godine. Hagiografi ga smatraju jednim od najvećih biskupa svih vremena. Prvi je svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj blagdan. Zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika i vinogradara. Prehodao je veći dio Europe, a mjesta kojima je prolazio čine zanimljivu mrežu putova koja odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela.

Otisak bose stope

Sama skulptura predstavlja otisak bose stope, diskretno obilježen podijeljenim plaštem. Zamišljeno je da vodi korak po korak tragom sv. Martina i pokazuje pravi put.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike