Osijek
KAKO RIJEŠITI PROBLEM S PTICAMA?

Vrkić: U Osijeku neće biti pucanja na vrane
Objavljeno 9. travnja, 2018.

Nakon objave informacije da bi lovci s područja Đurđevca mogli dobiti dozvolu za nekažnjeno pucanje u životinje, konkretno u vrane, čak i u samom gradu, ljubitelji životinja ovu odluku kojom se pristupa izradi i donošenju Programa zaštite divljači na području grada Đurđevca nisu dočekali s odobravanjem.

Dakako, odmah se postavilo i pitanje je li takva odluka u skladu sa zakonskim propisima te hoće li i u drugim gradovima, primjerice u Osijeku, gdje se pojavljuje problem s vranama, dogoditi isto?

- Nisam za pucanje po vranama, to se u Osijeku neće dogoditi! – odlučan je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Dodaje kako je upoznat s problemom okupljanja većeg broja vrana u nekim dijelovima grada, primjerice na Bosutskom naselju i u Drvengradu. Gradska je uprava, dodao je, tražila od struke, konkretno s Poljoprivrednog fakulteta, odgovor na pitanje na koji način adekvatno riješiti taj problem.

- Postoje neki prijedlozi, no taj se problem ne može riješiti istodobno i brzo i stručno, kako bismo broj tih ptica sveli na prirodnu mjeru i imali suživot s njima – pojasnio je Vrkić, podsjećajući kako je jedna od mjera bila rezanje grana, ali i da je bilo govora o određenim akcijama u vrijeme gniježđenja vrana. U svakom slučaju, Grad još nije dobio odgovor, no gradonačelnik ističe kako su studije plaćene i vjeruje da će uskoro znati više.

Protiv bilo kakve ugroze ptica, odnosno divljih životinja je i Luka Oman, predsjednik Udruge “Prijatelji životinja”. Vrane, naglašava, štiti Zakon o zaštiti životinja. U Udrugu se javljaju građani koji prepoznaju problem s vranama u naseljenim područjima, no njihova je prisutnost, podsjeća Oman, prouzročena i ljudskim faktorom, poput ostavljanja smeća, hrane i sl.

- Vrane ispadaju neželjene i pokušava ih se silom riješiti, a zapravo je najvažnija edukacija građana. Osim toga, lokalne zajednice trebaju pisati odluke i programe koji su u skladu sa zakonima, što znači da nije moguće dopustiti ubijanje životinja poput vrana u gradu. One su zaštićene, a pucanje u naseljenim mjestima i slične nasilne metode predstavljaju kršenje zakona, kao i ugrožavanje samih građana – podsjeća Oman, te ističe da je potrebno pronaći nenasilna i učinkovita rješenja.

Građani ne smiju, kaže Oman, iskorištavati činjenicu da se životinje u gradu zadržavaju zbog hrane, te naglašava da su za njih osjetljivi mjeseci doba parenja i podizanja mladih. “Treba imati volje za skladan suživot”, zaključuje naš sugovornik.

Marija MIHELIĆ

Hrvoje Janči

gradonačelnik Đurđevca

sprječavanje šteta

U odgovoru Glasu Slavonije gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči kaže kako je Gradsko vijeće tek donijelo Odluku kojom se pristupa izradi i donošenju Programa zaštite divljači na području grada Đurđevca. “Glavni je cilj donošenja ovoga programa određivanje mjera za sprječavanje šteta od divljači te ustanovljenje površina i slučajeva kada je dopušteno loviti divljač izvan lovišta. Jedna od mjera je smanjenje njihova broja zbog gospodarski nedopustivih šteta. Programom se propisuju površine izvan lovišta gdje je lov dopušten”, navodi se, između ostaloga, u odgovoru gradonačelnika Jančija. U dopisu naglašava i kako je problem to što lovačka društva ne mogu obavljati odstrjel unutar 300 metara od naselja koja nisu obuhvaćena lovištem. Navedeno, prema njegovu mišljenju, predstavlja problem zbog velike koncentracije lisica, kuna, vrana i drugih životinja u blizini naselja, a gdje nije dopušten odstrjel. Zaljučuje kako će Programom stoga propisati mjere kad i gdje je odstrjel dopušten na području grada Đurđevca na najbolji način, a nakon izrade dostavit će ga Ministarstvu poljoprivrede na uvid.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike