Novosti
PREHRAMBENE NAVIKE HRVATA

Rekorderi u konzumaciji vode, jedemo premalo ribe
Objavljeno 7. travnja, 2018.

Dobar ručak hrvatskim je građanima nezamisliv bez pileće juhe, a po konzumaciji vode Hrvatska je gotovo rekorder. Naime, prosječan hrvatski građanin dnevno popije 1,2 litre vode, a veći konzumenti vode u Europskoj uniji samo su Česi.

Rezultati su to prvog nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije u Hrvatskoj, a koje je nekoliko godina provodila Hrvatska agencija za hranu u Osijeku. Rezultati su objavljeni uoči 7. travnja, Svjetskog dana zdravlja, a istraživanje je provedeno u cijeloj Hrvatskoj na uzorku od 2000 građana u dobi od 18 do 64 godine.

- Ovo istraživanje poslužit će za brojne projekte i ono je zapravo baza za sav naš rad. Pomoći će u kreiranju smjernica zdrave prehrane jer će se nutricionisti i epidemiolozi koristiti rezultatima kako bi mogli procijeniti zdravstveno stanje nacije. Upravo na temelju njega i softvera koji smo stvorili, sada krećemo u novo nacionalno istraživanje - o prehrambenim navikama dojenčadi i male djece. Samo istraživanje rađeno je prema nečelima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Zanimljivo je da ovakva istraživanja u Europi stoje nekoliko milijuna eura, a mi smo ga odradili sa skromnih 46.000 eura jer smo uistinu imali ekipu entuzijasta - priča dr. sc. Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu HAH-a i voditeljica ovog istraživanja. A ono je pokazalo da se samo 4,6 posto hrvatskih građana odlučilo za vegeterijanstvo ili veganstvo, što je u skladu s europskim prosjekom. Oko dva posto građana u svakom je trenutku na dijeti zbog mršavljenja, ali dio njih dijetu ne provodi zbog estetskih razloga, nego zbog dijabetesa i narušena zdravlja. Zanimljivo je i da čak 22 posto građana nikada ne konzumira topli obrok izvan kuće.

- Istraživanjem se već koristio i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a njima je bilo zanimljivo da s pomoću ovih podataka naprave profil osobe koja jede izvan kuće. Tako smo došli do rezultata da je to osoba s višom edukacijom i boljim imovinskim stanjem, ali i da takva osoba ima idealan BMI. S druge strane, osobe narušena zdravlja nikada ne jedu vani, što je smjernica ugostiteljima da prilagode svoje jelovnike kardiovaskularnim bolesnicima ili dijabetičarima - objašnjava Sokolić.

Oba spola odgovorila su da im je dan nezamisliv bez kave i vode. Muškarci u Hrvatskoj najviše vole svinjetinu, a žene piletinu, a oba spola preferiraju miješanu salatu. Muškarci kao prilog najviše vole krumpir, a žene jednako vole krumpir i tjesteninu, žene ručak završavaju najradije čašom mineralne vode, a kod muškaraca je to čaša piva. Inače, prosječan muškarac u Hrvatskoj popije dnevno jedno malo pivo, a žena jedno malo pivo popije jednom u sedam dana. Hrvatski građani najviše konzumiraju mliječne proizvode, potom povrće i meso. Iako smo zemlja s morem, na začelju smo ljestvice po konzumaciji ribe u EU, iza nas su samo Nizozemska i Mađarska. Tako prosječno dnevno konzumiramo tek deset grama ribe. Gledano po regijama, u Slavoniji se u odnosu prema drugim regijama Hrvatske najviše konzumira meso, a, očekivano, najmanje ribe. Zaključno se pokazalo i da 34,8 posto hrvatskih građana ima prekomjernu tjelesnu masu, a 2,3 posto ih je pothranjeno.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŽENE UNOSE PREVIŠE UGLJIKOHIDRATA

Istraživački tim ostao je zatečen podatkom da se prosječan unos ugljikohidrata kod žena u Hrvatskoj penje do čak 53 posto, iako je preporučen dnevni unos do 30 posto. Kod muškaraca on iznosi 49 posto. “Možemo reći da je to alarmantno”, kaže Sokolić. Kod masti je dnevni unos nešto viši za muškarce i iznosi 36 posto, a preporučena je granica 30 posto i žene su upravo u njoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike