Zdravlje
U POVODU SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

Učili vrtićarce o važnosti zdravih životnih navika
Objavljeno 7. travnja, 2018.

U povodu Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja, Ljekarne srce Osječko-baranjske županije u suradnji s novim poslovnim partnerom NK-om Osijek za djecu su iz vrtićke skupine DV Bubamara u petak u Centralnoj ljekarni organizirale predavanje o važnosti zdravog načina života.

- Cilj je našeg projekta upoznati djecu mlađeg uzrasta s važnošću zdrave i pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kao prevencije u sprječavanju zdravstvenih poteškoća koje se mogu javiti u budućnosti – kaže Marika Ćebo, zamjenica ravnatelja Ljekarni srce. Jedan je od najvećih zdravstvenih problema u mlađoj dobi, kaže, pretilost djece zbog nezdrave i neredovite prehrane.

- Osobito je to prisutno u mlađoj dobi, kada djeca vole slatkiše. Mi kao zdravstveni djelatnici moramo djecu upozoriti na važnost tog problema kako bi u budućnosti bili zdravi ljudi – kaže Ćebo. A ovi mališani već ponešto i znaju o tome što je konkretno potrebno za zdrav život.

- Treba jesti puno voća i povrća i baviti se sportom. Meni su najdraže jabuke, banane, jagode i maline, a uz to treniram karate – kaže Viktor (5). Nina (5) pleše balet i jede zdravo, a zna i da nije dobro jesti puno slatkiša. S njima se, naravno, slaže i Marko Ovničević, viši fizioterapeut u NK-u Osijek.

- Kod djece je najvažnije raditi na motorici i razvoju motoričkih vještina te koordinaciji, kako bi znala pravilno trčati, pasti i pokretati tijelo – kaže Ovničević. Josipa Čačić, magistrica farmacije u Ljekarnama srce, objasnila je djeci i da osim zdrave hrane i sporta, posebnu pozornost moraju usmjeriti i na higijenu - redovito prati ruke, zube i održavati ostale higijenske navike.

- Djecu bi trebalo educirati od najranije dobi kako ne bi razvila rizična ponašanja koja se najčešće javljaju u srednjoškolskoj dobi, poput konzumacije alkohola i duhana. Svjetski dan zdravlja dobra je prilika da se i mi stariji podsjetimo na zdrave navike, koje često zanemarimo – zaključuje Čačić. J. Pejaković

Anto Barukčić

ravnatelj Ljekarni srce Osječko-baranjske županije

- U suradnji sa svim nadležnim institucijama nastojimo pružiti što bolju uslugu našim sugrađanima, kako bi zdravstvena zaštita uvijek bila na najvišem nivou. Kroz naših 30 ljekarni raspoređenih do najudaljenijih kutaka županije, provodimo ne samo izdavanje lijekova nego i savjetovanje o zdravlju radi što boljeg informiranja i očuvanja zdravlja stanovnika naše županije – kaže Barukčić.

Najčitanije iz rubrike