Magazin
INVAZIJA NA ZEMLJU

Vječni strah od izvanzemaljaca
Objavljeno 7. travnja, 2018.

Nedavno je na Drugom programu HTV-a emitiran višedjelni dokumentarni serijal u osam epizoda naslovljen “Invazija na Zemlju” (Invasion Earth). Naravno, ne radi se o doslovnoj invaziji letećih tanjura i u njima opakih malih zelenih, nego o pomno istraženim i obilno dokumentiranim izvještajima o viđenim NLO-ima od kojih je golema većina odbačena kao priče nepouzdanih svjedoka ili prijevare.

U serijalu, iza kojeg stoji pouzdani National Geographic, predstavljeno je niz intrigantnih susreta treće vrste, kao i niz rekonstrukcija najpoznatijih slučajeva iz cijeloga svijeta, a sve je to popraćeno, osim iskazima svjedoka, također i tumačenjima skupina stručnjaka koji su te dokaze i “dokaze” studiozno ispitali. Tako smo imali prigodu vidjeti i čuti što su primjerice doživjeli stanovnici jednog kanadskog sela kad su se suočili s nizom svjetala koja padaju u ocean, i kako je o svemu tome pokrenuta velika istraga na državoj razini. Popraćen je i slučaj s Novog Zelanda, gdje zagonetni predmeti godinama prelaze nebom usred bijela dana, i nitko ne zna što je to i o čemu se radi. Urnebesno je bilo gledati u serijalu i kako u Iranu mlažnjaci susreću nekakav neidentificirani leteći objekt (NLO) žarkih boja, što izaziva čudnovatu zračnu borbu. Izvršni producenti Kristie McLure i Robert Strange te redatelj Jonathan Challis, napomenuli su radeći serijal kako im nije bila namjera plašiti ljude, nego na jedan objektivan i na čvrstim dokazima utemeljen način pokušati pronaći iglu u plastu sijena, odnosno od malog milijuna slučajeva NLO iskustava razlučiti što bi od toga doista moglo biti stvarno, a što nestvarno, što ozbiljan incident, a što opsjena, što prirodni fenomen, a što iluzija, što tajno testiranje kojekakvih tajnih oružja, najviše američkih i ruskih, a što masovna hipnoza, ili nešto drugo, treće, četvrto...

DVIJE STVARNOSTI

Ono što je, međutim, posebno važno i značajno, kako u slučaju spomenutog dokumentarca, tako i u bezbrojnim drugim televizijskim emisijama, medijskim izvješćima, znanstvenim i paraznanstvenim konferencijama o NLO-ima, napose cijeloj ufologiji koja se desetljećima bavi teorijama zavjere u nastojanju da dokaže kako nas izvanzemaljci uredno posjećuju stoljećima, jest zapravo globalan razmjer toga fenomena. Pritom je vjetar u leđa ufologiji dao internet pa je dojam da smo posljednjih godina dodatno i ufološki umreženi. Sve je, naime, poprimilo nevjerojatne razmjere pa sad gotovo na dnevnoj bazi slušamo i gledamo ufološke primjere koji nadilaze i najbujniju maštu fantasy i SF pisaca. Drugim riječima, sve je u tolikoj mjeri izmaknulo kontroli da čak možemo zaključiti kako postoje dvije razine stvarnosti - ona konvencionalna, svakidašnja i realna, i ona nekonvencionalna, nesvakidašnja, gotovo nadrealna. U prvoj - eksplicitnoj - suočeni smo sa stvarnim problemima svakodnevice (posao, politika, ratovi, terorizam, prirodne katastrofe...), a u drugoj - implicitnoj - sa (ne)stvarnom mogućnošću da oko nas švrljaju mali zeleni, a da toga nismo svjesni, a ako i jesmo, onda nas iz nekih svojih razloga u suprotno žele uvjeriti centri moći kojima nije u interseu da se sazna istina o NLO-ima.

ZATAŠKAVANJE

Naravno da u takvom pregrijanom stanju stvari, kako bi se javnost umirila, s vremena na vrijeme iziđu službena priopćenja (SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina...), koja demantiraju sve stare i nove slučajeve bliskih susreta treće vrste, s izvanzemaljskom inteligencijom na planetu Zemlji, ali i u bližem svemirskom okruženju. Tako je bivši američki predsjednik Bill Clinton bio prinuđen dopustiti otvaranje tajnih NLO arihva, a to je svojedobno učinila i Velika Britanija, no ništa iz tih javnosti dostupnih dokumenata nije dokazivalo postojanje letećih tanjura pa se sve svodilo na provizorna objašnjenja da se radi o meteorološkim pojavama i prirodnim fenomenima, a u nekim prigodama i o testiranjima tehnološki naprednih vojnih letjelica, što je Pentagon i sam priznao.

Sve to, međutim, nimalo nije pokolebalo bučne pripadnike moćne i brojne ufološke zajednice da sizifovskom upornošću idu dalje u razotkrivanju istine o NLO-ima, koju, prema njihovu mišljenju, svjetske vlade i dalja nemilosrdno zataškavaju.

Piše: Darko JERKOVIĆ
Putin zna istinu

Usporedno s jačanjem vojne moći Rusije Vladimir Putin nije propustio prigodu da SAD dodatno zaplaši i “izvanzemaljskim” faktorom. Nakon što je Rusija uspješno testirala, izravno na terenu u Siriji, svoj moćni ratni stroj, a uz nedavnu Putinovu prijetnju novom, do sada neviđenom interkontinentalnom raketom s atomskom bojevom glavom koja je neuhvatljiva za obranu bilo koje zemlje, pa i SAD-a, iznova je u javnost procurio i ruski plan vezan uz istraživanje NLO-a. Naime, Putin, osim “nuklearnog kofera”, posjeduje i tajni fascikl o NLO-ima iz vremena SSSR-a, a s tim u vezi navodno je iznova pokrenut postupak eksperimentalnog dozivanja NLO-a u području Astrakhanskaya Oblast, koji je bio aktivan u vrijeme Brežnjeva, ali je ugašen krajem 80-ih. Inače, a u KGB-u su postojale specijalne jedinice za analizu podataka o abnormalnim pojavama, uključujući i NLO-e.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike