Dome slatki dome
ERGONOMSKO OBLIKOVANJE

Udobnost bez kompromisa
Objavljeno 5. travnja, 2018.
Maksimalnu udobnost želimo dok spavamo, objedujemo ili se opuštamo

Udobnost je jedan od osnovnih zahtjeva pri opremanju i uređenju prostora, jer bez udobnost nema ni kvalitetnog opuštanja. Ergonomski zahtjevi za svakog pojedinca različiti su, a prilagodljivi elementi namještaja osigurali su svoju osnovnu svrhu - zadovoljstvo svih korisnika.

Maksimalnu udobnost želimo osjetiti u krevetu dok spavamo, u blagovaonici dok objedujemo, na klub garnituri dok se opuštamo... Estetika bez funkcionalnosti, tj. udobnosti, nije ispunila svoj zadatak, jer ove kategorije u suvremenom životu postaju neodvojive. Stoga dizajn postaje prilagođen ergonomiji i udobnosti, a pojedini uzorci namještaja, koji plijene pozornost samo dizajnerskim rješenjem, postaju skulpture u prostoru za gledanje, ali ne i stvarnu uporabu.

Mjesto najčešćeg okupljanja i opuštanja svih članova obitelji i prijatelja dnevni je boravak. Moderne garniture pružaju slobodu odabira, a trendovi kombiniranja različitih elemenata, koji ne moraju biti povezani ni dizajnom ni bojom. Opći prostorni sklad je imperativ, ali i udobnost koja se odabirom različitih elemenata za sjedenje može postići za svakog pojedinca, bez obzira na različitost tjelesne građe.

Regulacija visine

Sjedeće garniture, poput trosjeda ili dvosjeda, oblikuju se na način da mogu funkcionirati individualno za svakog korisnika. Osigurana je regulacija visine i nagiba naslona za leđa, moguće je izvući poseban dodatak za noge, pa tako u željenom trenutku dio trosjeda postaje udoban ležaj, dok ga ostali korisnici mogu nesmetano koristiti za sjedenje.

Sjedeće garniture oblikuju se s dodatnim elementima, koji se mogu koristiti kao taburei, ili drugi dodaci, a u potrebnom momentu priključuju se garnituri te ju pretvaraju u ležaj za popodnevno ili večernje opuštanje. Garniture postaju prilično masivne kako bi u bilo kojem trenutku mogle postati sve ono što se od njih traži: individualne fotelje, udobne ležaljke, ili jednostavno mjesto udobnog sjedenja i opuštanja.

Isprobajte

Ergonomsko oblikovanje primjenjuje se i u dizajniranju kreveta, stolica, fotelja i svih ostalih elemenata koje koristimo u kućanstvu. Prilikom kupnje potrebno ih je isprobati i to na način da neko vrijeme sjedite ili ležite na odabranim elementima. Različite tvrdoće, vrste i visine naslona, materijali i mogućnosti regulacije, utjecat će na udobnost koju ćete osjećati.

Udobnost je postala imperativ s velikim opravdanjem, jer je uglavnom povezana s ergonomijom, a tako i zdravljem. Moderno stanovanje postavlja visoke kriterije, a dizajneri i proizvođači namještaja daju uspješne odgovore na sve zahtjeve takvog stanovanja.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.

Ergonomsko oblikovanje se primjenjuje i u dizajniranju kreveta, stolica, fotelja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana