Dome slatki dome
ENERGETSKA UČINKOVITOST

Viši energetski razred podiže vrijednost same nekretnine
Objavljeno 5. travnja, 2018.

Potencijali i mogućnosti financiranja energetski učinkovitih zgrada, vrijednost takvih nekretnina na tržištu te uloga energetskih certifikata u postupku procjene vrijednosti nekretnina bile su jedne od glavnih tema simpozija “FINANCIRANJE ENERGETSKI UČINKOVITIH NEKRETNINA”, održanog u sklopu EeMAP – Energy efficient Mortgages Action Plan projekta.

EeMAP – Energy efficient Mortgages Action Plan (EeMAP) je EU projekt čiji je cilj kreiranje energetski učinkovitih kredita namijenjenih poticanju i usmjeravanju privatnog kapitala u energetski učinkovite investicije.

Uvodnu prezentaciju o projektu EeMAP – Energy efficient Mortgages Action Plan održao je Dean Smolar, izvršni direktor HSZG-a. Kroz projekt je utvrđeno da krediti čine oko trećinu ukupne imovine europskog bankarskog sektora - što je polovina BDP-a EU-a (7 bilijuna eura na kraju 2016.). Banke bi trebale odigrati vodeću ulogu u ambicioznim klimatskim i energetskim ciljevima EU-a ako se korisnicima kredita omoguće povoljnije energetski učinkovite kreditne linije i proizvodi. Takav pristup postigao bi i izvrsne rezultate što se tiče broja energetski učinkovitih nekretnina na tržištu.

Andy Deacon, predstavnik Europan Secretariata Climate Alliance iz EU komisije, održao je prezentaciju o temi Smart Financing for Smart Buildings. U prezentaciji je govorio o važnosti održivog financiranja preko kreiranja financijskih modela za kreditiranje energetski učinkovitih nekretnina te je predstavio SWOT analizu takvog prijedloga.

Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak, održala je prezentaciju o temi: „Budućnost kreditiranja i financiranja energetske učinkovitosti – ESIF krediti za energetsku učinkovitost“ u kojoj je istaknula prednosti financijskog instrumenta namijenjenog korisnicima koji su zadovoljili uvjete na natječaju Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

„Ovaj financijski instrument osigurava kreditiranje po izuzetno niskim kamatnim stopama koje ovisno o stupnju razvijenosti područja iznose 0,1; 0,25 ili 0,5 posto godišnje, a krediti se odobravaju bez uobičajenih bankarskih naknada“ naglasila je gospođa Perko te istaknula da HBOR priprema sličan program i za ulaganja u privatnom uslužnom sektoru te proizvodnim industrijama.

Organizator Simpozija je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, dok su partneri: Svjetski savjet za zelenu gradnju i Europska regionalna mreža Savjeta, te udruge HUEC i HUPFAS. Pokrovitelji Simpozija su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatska gospodarska komora. Zlatni sponzor Simpozija je Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana