Novosti
ZDRAVSTVENA SKRB ZA DJECU

Pedijatri: Oduzimaju nam djecu već trideset godina, sustav bi se mogao urušiti
Objavljeno 3. travnja, 2018.

Na posljednja dva natječaja za specijalizaciju iz pedijatrije koja je raspisao KBC Osijek nije se javio nitko. Opća županijska bolnica u Vinkovcima već dvije godine opetovano raspisuje natječaj za tu specijalizaciju, no zainteresiranih nema. To je, kažu pedijatri, postala vrlo neatraktivna specijalizacija, a država istovremeno ne čini ništa na reorganizaciji samog medicinskog sektora, koji se skrbi za najmlađe i najosjetljivije pacijente.

Pad kvalitete

- Već 30 godina traje proces da se djeca oduzimaju pedijatrima. Sve je vezano uz odredbu da djecu iznad sedam godina treba prepustiti liječnicima obiteljske medicine jer pedijatara nema dovoljno. Stav pedijatara je da dijete do 18. godine najbolje i najsveobuhvatnije može liječiti pedijatar. Onda imate problem da djecu s teškim kroničnim bolestima nastavlja liječiti liječnik obiteljske medicine, a onda svu tu djeca šalju u bolnicu, jer liječnici za stvari koje bi mogao riješiti pedijatar u domu zdravlja pišu uputnice za bolnicu. Svi se boje liječiti djecu, no nitko ne cijeni pedijatre kao, primjerice, kirurge ili kardiologe. Istovremeno se specijalizacija produžila na pet godina i nema mogućnosti uže specijalizacije, a ako želite ići na subspecijalizaciju, onda su to još dvije ili tri godine. Dio toga odrađuje se u Zagrebu i zamislte što to onda čini obiteljima. Posao je težak jer je svaki pacijent intenzivan, a nad vama bdiju i roditelji djece, te se mladi liječnici teško odlučuju na tu specijalizaciju. Bojim se da će pedijatara biti sve manje i manje - priča dr. Sanja Dorner, predsjednica osječkog ogranka Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Pedijatri upozoravaju kako je kvaliteta zdravstvene zaštite djece drastično pala nakon Domovinskog rata.

- Danas nema sveobuhvatne skrbi za djecu. Prije je postojala i školska medicina, kamo su djeca prelazila nakon pedijatra, ali ona tada nije služila isključivo za sistematske preglede. Postojao je dječji dispanzer i tamo su bili liječnici školske medicine i liječnici pedijatrije. Svi su se bavili djecom. Sada smo posve razdvojeni. Primarci su između sebe podijeljeni na domske liječnike i koncesionare, pa imate školsku medicinu i bolničke pedijatre. Oni ne znaju što ja radim, a ja ne znam koje probleme imaju oni. Mala zemlja, a toliko razjedinjenosti. Ne daj Bože veće epidemije, jer ja nisam sigurna da smo mi spremni za nju i da bismo se mogli organizirati - priča dr. Dorner.

U Hrvatskoj liječničkoj komori upozoravaju kako je danas prosjek dobi pedijatra u primarnoj zdravstvenoj skrbi 54 godine, a čak 50 posto pedijatara radi izvan mjesta stanovanja.

Specijalizacije

- Prema našim ocjenama, u primarnoj zdravstvenoj skrbi na razini Hrvatske nedostaje 40 pedijatara. Za sada mreža funkcionira i u cijeloj Hrvatskoj su 283 pedijatra u primarnoj skrbi, a lani su raspisane 52 specijalizacije. No godišnje jedan pedijatar obavi između 10 i 11 tisuća pregleda. Problem se gleda s dvije strane. S jedne strane imate smanjen natalitet. Došli smo na približno 40.000 novorođenih, a 90-ih smo ih imali oko 56.000. To je velika razlika, a tu je i veliko iseljavanje stanovništa, i tu će vam HZZO reći kako nam možda i ne treba toliko pedijatara. S druge strane, imate visoku životnu dob radnoaktivnih pedijatara i nepostojanje kontinuiteta u slanju na specijalizacije. To znači da bi se mreža mogla vrlo lako urušiti - upozorava dr. Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

To potvrđuju i osječki pedijatri. Naime, Dom zdravlja Osijek prvu je specijalizaciju iz pedijatrije raspisao gotovo 15 godina nakon Domovinskog rata.

- To se dogodilo tek kada je situacija postala ozbiljna i kada su ostali na dr. Nevenki Mišir i dr. Branislavi Jović-Petrović, koja je radila do 70. godine jer su ostali bez pedijatra - kaže dr. Dorner.

Prema Mreži javne zdravstvene službe, na području Osječko-baranjske županije predviđena su 23 tima u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, a danas ih je ugovoreno 19. Dakle, nedostaju četiri tima. U jednoj ordinaciji i sada radi liječnica u mirovini kao zamjena do povratka liječnice sa specijalizacije. Tako, primjerice, u Orahovici postoji ambulanta, ali nema liječnika, pa se snalaze sa zamjenama iz Virovitice i Našica, dok je, primjerice, pedijatrijska ambulanta u Semeljcima ostala prazna.

- Danas je 10 do 11 posto djece u skrbi obiteljske medicine jer u njihovoj općini stanovanja nema pedijatara. To nije strašno, ali vi imate sredina gdje lokalna sredina sama sufinancira pedijatra. Razlog tomu je pronatalitetno promišljanje, kako bi se zadržale obitelji da ostanu jer imaju i pedijatra. Tako razmišljaju pametni - zaključuje dr. Španović.

Nefreteta Z. EBERHARD

uskoro u mirovinu

VELIKI JE PROBLEM VISOKA DOB PEDIJATARA

HZZO prepolovio cijenu pregleda

Posljednji šok za pedijatre bila je odluka prema kojoj je HZZO prepolovio cijene rada pedijatara u bolnicama. Tako je cijena pregleda sa 116 kuna pala na 60 kuna. “Pitanje je dana kada će bolnice zaključiti da im pedijatrije nisu atraktivne i da im stvaraju troškove i početi ih zatvarati. Primjerice, KBC Osijek još se i može pokriti drugim odjelima, ali, primjerice, jednoj Klaićevoj bolnici takvim rušenjem cijena prijeti bankrot”, upozorava dr. Dorner.

SVI OKRENUTI VUKOVARU I ILOKU

Prema utvrđenoj mreži liječnika, Dom zdravlja Vukovar treba imati četiri pedijatra i trenutačno ih toliko i ima, rekao je ravnatelj te ustanove Ante Lohinski. “Imamo tri pedijatra u Vukovaru i jednoga u Iloku i osobno držim kako to ne zadovoljava naše potrebe, nego bismo trebali imati još dva pedijatra na području koje pokrivamo. U tom bi slučaju svaki od njih imao 500-600 pacijenata, čime bi im se bolje mogli posvetiti”, naveo je Lohinski te potvrdio kako u općinama oko Vukovara i Iloka nema pedijatra, jer ni u jednoj nije upisano dovoljno djece da bi imale pravo na posebnog pedijatra. Stoga svi dolaze u ambulante za zdravstvenu zaštitu predškolske djece u Vukovaru i Iloku.

DVIJE PEDIJATRICE SKRBE SE O DJECI IZ CIJELE ŽUPANJSKE POSAVINE

O djeci s područja županjske Posavine skrbe se dva pedijatra, koliko ih je i predviđeno javnozdravstvenom mrežom. Dvije pedijatrice pokrivaju sve potrebe, to više što su mnoge obitelji otišle trbuhom za kruhom i broj djece je dosta smanjen. Osim toga, i specijalisti obiteljske medicine koji se skrbe o roditeljima imaju pravo skrbiti se i o njihovoj djeci do sedam godina, što je ipak manje izraženo, i to u selima. Ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić ističe da se maksimalno trudi roditeljima približiti što veći broj usluga za njihovu djecu. Nabavili su i ultrazvuk za pregled kukova za djecu u okviru dopuštenih limita u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. HZZO im je odobrio da tu uslugu mogu ugovoriti i na uputnicu. “Roditelji više neće morati djecu voditi ortopedu u bolnicu, moći će doći u Dom zdravlja i obaviti pregled”, objašnjava Lešić. Dom zdravlja Županja dobio je krajem prošle godine i specijalizaciju za pedijatriju. Trebala bi to biti zamjena za sadašnju pedijatricu u koncesiji koja za pet godina odlazi u mirovinu. M.L.O.