Novosti
PROVJERA VJERODOSTOJNOSTI DIPLOMA

S lažnim ispravama su radila 22 službenika i namještenika
Objavljeno 3. travnja, 2018.

Ministarstvo uprave je od svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zatražilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, odnosno isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.

U odgovoru na upit koji smo iz Glasa Slavonije uputili Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512. Do sada su u tom potupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.

- Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera od nadležnih arhiva, s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu.

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, od ukupno 32 jedinice (26 općina, pet gradova i županija) potpuna provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika izvršena je u njih 27. U preostalih pet, među kojima ima i općina iz županjske Posavine, taj je postupak još u tijeku. Provjeravaju se i isprave izdane u inozemstvu, a u jednom je slučaju zatražena i provjera od Hrvatskog državnog arhiva. M.Lešić Omerović

Moguć povrat svih plaća isplaćivanih takvom radniku

Ni jedna od 22 do sada otkrivene nevjerodostojne isprave ne odnosi se na službenike i namještenike upravnih tijela jedinica lokalne samouprave iz Vukovarsko-srijemske županije. Treba napomenuti da su brojni stanovnici toga područja studirali i danas studiraju u susjednoj BiH, najviše u Orašju i Brčkom. U slučaju da se otkrije kako je isprava koja je bila uvjet za zasnivanje radnog odnosa krivotvorena slijedi raskid tog radnog odnosa, a jedinica lokalne samouprave o kojoj je riječ ili pak Republika Hrvatska ima pravo tražiti povrat svih plaća koje su isplaćivane tom radniku. Za krivotvorenje i upotrebu takve službene isprave predviđena je i kazna zatvora, i to do pet godina.

512

jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prošlo je potpunu provjeru isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika

Možda ste propustili...