Crna kronika
STAVIO ZAMKU NA OLUK

72-godišnjak uhvatio zaštićenu vjetrušu u zamku
Objavljeno 31. ožujka, 2018.
Ptici su bile teško ozlijeđene obje noge, nije joj bilo pomoći, eutanazirana je u Zoološkom vrtu u Zagrebu

PITOMAČA - Sedamdesetdvogodišnji muškarac ulovio je u metalnu zamku koju je postavio na oluk kuće vjetrušu, pticu koja je na popisu strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. Na žalost, ptica je bila preteško ozlijeđena da bi joj se moglo pomoći.

Da policija 72-godišnjaka u utorak nije uhvatila na djelu, vjerojatno bi se “izvukao”, no baš u trenutku dok je stajao na ljestvama i htio skinuti zamku s oluka, zajedno s pticom koja se u nju uhvatila, naišla je policijska ophodnja.

- Očevidom je utvrđeno da je 72–godišnjak istoga dana u 7 sati počinio kazneno djelo uništenja zaštićenih prirodnih vrijednosti, na štetu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tako što je uporabom metalne preklopne zamke, koju je postavio na limeni oluk svoje kuće, uhvatio jedinku zaštićene vrste, pticu vjetrušu, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta životinja. Nakon oslobađanja ptice iz zamke djelatnik Ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološke mreže Virovitičko-podravske županije utvrdio je da su ptici ozlijeđene obje noge te je ptica prevezena u Zoološki vrt u Zagrebu radi pružanja adekvatne pomoći. Djelatnici Zoološkog vrta u Zagrebu ozlijeđenoj ptici nisu mogli sanirati nastale ozljede, nakon čega je provedena eutanazija - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Materijalna šteta zbog ovog nedjela procijenjena je na 2400 kuna, no puno je veća ona druga šteta - stradavanje, a potom i eutanaziranje ptice strogo zaštićene vrste. Vjetruša je inače vrsta malog sokola, jedna od najčešćih malih grabljivica u Europi. Neki je smatraju jednom od najljepših ptica grabljivica.

Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama vjetruša je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeni su svi oblici hvatanja ili ubijanja strogo zaštićenih vrsta životinja, njihovo namjerno uznemiravanje, posebno u vrijeme razmnožavanja, namjerno uništavanje ili uzimanje jaja te njihovo čuvanje, čak i ako su prazna, i drugo. Protiv 72-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Sandra LACIĆ
LUKA OMAN: TREBA UVESTI RIGOROZNIJE KAZNE ZA KRIVOLOV ŽIVOTINJA

Luka Oman, predsjednik udruge “Prijatelji životinja”, kaže da su često u udrugu dobivali dojave o krivolovu te o krijumčarenju zaštićenih vrsta ptica pjevica i nekih egzotičnih vrsta životinja preko graničnih prijelaza.

- Kazne su jednostavno preniske, a pitanje je koliko slučajeva ostane nepoznato te neprijavljeno. Treba posvetiti veću pozornost sprječavanju krijumčarenja i krivolova divljih zaštićenih životinjskih vrsta i imati puno strože kazne. Kada netko iz Italije dođe u Hrvatsku i na povratku u svoju državu ima pun prtljažnik zaštićenih ptica pjevica, jasno je da je morao imati nekoga tko će mu to sve organizirati i pomoći da dođe do ptica. To je naročito vidljivo kada se zaustavi pun kombi ptica. Tu su već morale biti korištene i mreže i razna druga oprema. Treba poduzeti odlučne korake da se zaštite divlje životinje u Hrvatskoj. Moramo spriječiti krijumčarenje životinja prema EU i puno se rigoroznije postaviti prema krijumčarima - kazao je Luka Oman.

policija

PODNESENA JE KAZNENA PRIJAVA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana