Dome slatki dome
DEKORACIJE USKRSNI BLAGDANI

Blagdansko-proljetni ugođaj u domu
Objavljeno 29. ožujka, 2018.

Uskrsni blagdani, praćeni proljetnim ugođajem, bit će još ljepši ako prigodno dekorirate vlastiti dom. Blagdansko-proljetni ugođaj oraspoložit će sve ukućane, kao i goste koje očekujete!

Mnogo je razloga za veselje prigodom nadolazećih uskrsnih blagdana. Religiozno značenje Uskrsa, okupljanje obitelji i prijatelja, kao i školski praznici koji se nadovezuju na blagdane, unose već sada radost u mnoge obitelji. Dobro raspoloženje potrebno je unijeti i u okruženje vlastitog doma kako bi ugođaj bio kompletan. Prigodnim dekoracijama unijet ćete svježinu u prostor, a blagdansko ozračje naglasit ćete tradicionalnim, ali i inovativnim uskrsnim dekoracijama.

Uskrsno drvce

Pisanice su obvezan element uskrsnih dekoracija. Kao ukras uskrsnog drvca ili nezaobilazna dekoracija stola, pružaju snažan blagdanski ugođaj i predstavljaju tradicionalnu dekoraciju. Metode su izrade maštovitih pisanica vrlo različite, a krajnji je rezultat toliko zadivljujući da predstavljaju prava mala umjetnička djela kućne radinosti.

Ornamenti su pisanica najčešće vezani uz tradiciju kraja iz kojih potječu, no motivi mogu biti vrlo raznovrsni – od tradicionalnih do apstraktnih, biljnih ili jednostavno koloriranih. Pisanice u jestivom ili isključivo dekorativnom obliku važan su element uskrsnog dekoriranja, a osobita radost djeci koja rado sudjeluju u njihovoj izradi. Uskrs i pisanice usko su povezani pa je sasvim razumljivo da su i ove godine najvažniji dekorativni element kreiranja blagdanskog ugođaja.

Uskrsna drvca, s različitim visećim dekoracijama ili potpuno bez njih, unijet će duh blagdanskog i proljetnog raspoloženja. Dekorativna su drvca simbolično predstavljena većim ili manjim granama, čija se dimenzija odabire ovisno o raspoloživom prostoru i poziciji na koju će se smjestiti. Idealno ih je staviti u staklene vaze ili posude na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti proljetnu svježinu, ali i eleganciju koja ističe blagdanski ugođaj.

Cvjetni uzorci

Raznovrsni biljni i cvjetni uzorci idealno će poslužiti za postavljanje i dekoriranje blagdanskog stola. Uz malo mašte, blagdanski će stol biti svečan, otmjen i drukčiji od svih prethodnih. Cvjetni buketi, kao i ukrasne svijeće, upotpunit će dnevni dojam, a večernji ugođaj uz mirise i plamen svijeća istaknut će blagdansko ozračje vašeg doma.

Uskrs je proljetni blagdan pa je i uvođenje prirode, koja ponovno buja, vrlo interesantan motiv dekoracije interijera. Vedre boje proljetnog cvijeća, kao i različite nijanse zelene boje, odlično će upotpuniti blagdanski prostorni ugođaj. Takve se boje mogu javiti na dekorativnim detaljima – ukrasnim predmetima, slikama, ukrasnim jastučićima, stolnjacima ili posteljini u spavaćoj sobi.

Motivi iz prirode, u kombinaciji s već navedenim pisanicama, uskrsnim drvcima te svijećama, stvorit će ugođaj i toplinu svojstvenu tom važnom blagdanu. Uz malo truda i mašte, i vaš dom postat će idealno mjesto za okupljanje obitelji i proslavu Uskrsa.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA

Manje čišćenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN

Dječji svijet kroz boje i dezene

2

STANOVANJE PAMETNI SOUNDBAR

“Hej Google, uključi pročišćivač zraka”

3

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor