Dome slatki dome
DEKORACIJE USKRSNI BLAGDANI

Blagdansko-proljetni ugođaj u domu
Objavljeno 29. ožujka, 2018.

Uskrsni blagdani, praćeni proljetnim ugođajem, bit će još ljepši ako prigodno dekorirate vlastiti dom. Blagdansko-proljetni ugođaj oraspoložit će sve ukućane, kao i goste koje očekujete!

Mnogo je razloga za veselje prigodom nadolazećih uskrsnih blagdana. Religiozno značenje Uskrsa, okupljanje obitelji i prijatelja, kao i školski praznici koji se nadovezuju na blagdane, unose već sada radost u mnoge obitelji. Dobro raspoloženje potrebno je unijeti i u okruženje vlastitog doma kako bi ugođaj bio kompletan. Prigodnim dekoracijama unijet ćete svježinu u prostor, a blagdansko ozračje naglasit ćete tradicionalnim, ali i inovativnim uskrsnim dekoracijama.

Uskrsno drvce

Pisanice su obvezan element uskrsnih dekoracija. Kao ukras uskrsnog drvca ili nezaobilazna dekoracija stola, pružaju snažan blagdanski ugođaj i predstavljaju tradicionalnu dekoraciju. Metode su izrade maštovitih pisanica vrlo različite, a krajnji je rezultat toliko zadivljujući da predstavljaju prava mala umjetnička djela kućne radinosti.

Ornamenti su pisanica najčešće vezani uz tradiciju kraja iz kojih potječu, no motivi mogu biti vrlo raznovrsni – od tradicionalnih do apstraktnih, biljnih ili jednostavno koloriranih. Pisanice u jestivom ili isključivo dekorativnom obliku važan su element uskrsnog dekoriranja, a osobita radost djeci koja rado sudjeluju u njihovoj izradi. Uskrs i pisanice usko su povezani pa je sasvim razumljivo da su i ove godine najvažniji dekorativni element kreiranja blagdanskog ugođaja.

Uskrsna drvca, s različitim visećim dekoracijama ili potpuno bez njih, unijet će duh blagdanskog i proljetnog raspoloženja. Dekorativna su drvca simbolično predstavljena većim ili manjim granama, čija se dimenzija odabire ovisno o raspoloživom prostoru i poziciji na koju će se smjestiti. Idealno ih je staviti u staklene vaze ili posude na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti proljetnu svježinu, ali i eleganciju koja ističe blagdanski ugođaj.

Cvjetni uzorci

Raznovrsni biljni i cvjetni uzorci idealno će poslužiti za postavljanje i dekoriranje blagdanskog stola. Uz malo mašte, blagdanski će stol biti svečan, otmjen i drukčiji od svih prethodnih. Cvjetni buketi, kao i ukrasne svijeće, upotpunit će dnevni dojam, a večernji ugođaj uz mirise i plamen svijeća istaknut će blagdansko ozračje vašeg doma.

Uskrs je proljetni blagdan pa je i uvođenje prirode, koja ponovno buja, vrlo interesantan motiv dekoracije interijera. Vedre boje proljetnog cvijeća, kao i različite nijanse zelene boje, odlično će upotpuniti blagdanski prostorni ugođaj. Takve se boje mogu javiti na dekorativnim detaljima – ukrasnim predmetima, slikama, ukrasnim jastučićima, stolnjacima ili posteljini u spavaćoj sobi.

Motivi iz prirode, u kombinaciji s već navedenim pisanicama, uskrsnim drvcima te svijećama, stvorit će ugođaj i toplinu svojstvenu tom važnom blagdanu. Uz malo truda i mašte, i vaš dom postat će idealno mjesto za okupljanje obitelji i proslavu Uskrsa.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike