Objavljeno 29. ožujka, 2018.
Pisanica je simbol Uskrsa. Predstavlja izraz ljubavi. Mališani, ali i odrasli obožavaju tuckanje pisanicama, a prema nekim vjerovanjima jaje nas štiti od zlih sila...
Čuvanje kuhanih jaja
Svježa jaja dobro je čuvati okrenuta užim krajem prema dolje jer to sprječava isparavanje vlage. Još su naše bake znale da svježe jaje uronjeno u vodu tone bez naginjanja, a ako se naginje, vjerojatno je staro tjedan dana. Ako jaje pluta, znači da je prestaro za konzumaciju.
Kuhano jaje zadržava svu svoju hranjivu vrijednost, a ako se prži ili peče, dio hranjivih vrijednosti se gubi.
svježa jaja u hladnjaku do 4 tjedna
svježe žumance ili bjelance u hladnjaku 2 - 4 dana
tvrdo kuhana jaja u hladnjaku do jednog tjedna
majoneza u hladnjaku do 2 mjeseca nakon otvaranja
Obojite jaja voćem
Jaja možete lako obojiti s pomoću raznih boja, ali ove godine izaberite bojenje prirodnim sastojcima. Lako je i jednostavno. Kuhana jaja, još vruća, premjestite u vrele otopine, sok ili zgnječenu masu voća, povrća i začina u koju ste dodali malo octa. Valjuškajte ih oprezno u raznim otopinama i dobit ćete prekrasne prirodne boje. Želite li da boja bude intenzivnija, jaje ostavite u otopini preko noći. Ako želite intenzivno žutu boju, već u vodi u kojoj kuhate jaja dodajte kurkumu. Jaja će dobiti izražajniju boju ako izaberete svjetlija, jaja gotovo bijele ljuske.
Mramorna jaja
Jaja skuhati na uobičajen način. Potom izvaditi iz vode. Kada se malo prohlade, drškom noža lagano natuckajte ljusku, ali pazite da se ne odvoji od pokorice.
U međuvremenu pripremite rasol koji će tom specijalitetu dati posebnu aromu i izgled.
Zakuhajte crno vino i borovnice, papar, majčinu dušicu, malo soli, žličicu šećera, lovorov list, jedan manji crveni luk. Jaja oprezno poslažite u zdjelu ili veću staklenku i prelijte toplim rasolom. Neka stoje preko noći. Nježno ih ogulite i na bjelanjcu ćete dobiti prekrasan mozaik i još neobičniji okus koji će vas zaintrigirati.
Ako želite nježnožute mramorne šare, jaje koje je gotovo kuhano potuckajte i kuhajte još nekoliko minuta u otopini kurkume ili šafrana.
Čvrsti snijeg
Istucite bjelanca i kistom premažite kuhana jaja. Dok se ne osuše brzo ih umotajte u tanki sloj salvete s uzorkom tako da jaja okomito stavite na sredinu, a potom pokupite krajeve koje spojite i svežete odabranom vrpcom, a višak salvete odrežete.
Kako do boje?
Nježnocrvena
sok od cikle ili brusnica
Oker - narančasta
ljuske od crvenog luka
Svijetlozelena
voda od kuhanog špinata
Ljubičasta
ocijeđeni sok od crvenog zelja
Plava
otopina od borovnica
Nježnosmeđa
kuhana kava
Žuta
otopina od začina kurkuma ili šafrana
PROLJETNI OMLET
Odvojite bjelanca i žumanca od četiri jaja. Istucite čvrst snijeg. Žumanca izradite s malo soli, papra i bosiljka i dodajte manju žlicu škrobnog brašna te na vrh noža praška za pecivo i sitno sjeckanog peršina. Prema potrebi dodajte malo mlijeka. Primiješajte snijeg i na tavici ispecite četiri omleta.
Dodajte na tavicu još malo ulja pa na laganoj vatri ispržite nasjeckani mladi luk, malo bijelog luka, malo na rezance izrezane paprike. Posolite i pržite dok ne pusti vodu. Povrće stavite na polovicu svakog omleta, preklopite drugom stranom. Na pari otopite dva trokutića topljenog sira s vrlo malo maslinova ulja, nekoliko kapi, i dok se otapa dodajte dvije žlice mineralne vode. Prelijte preko svakog omleta i ukrasite peršinom i koprom.
LOLINA KAJGANA
Sastojci: sitno nacjeckajte mladi luk i slaninu ili kuhanu šunku.
Kad slanina i luk porumene, preko njih prelijte dobro istučena dva jaja s malo papra i vrlo malo soli. Kada je kajgana pečena, dodajte malo sira i poslužite uz salatu i jogurt.