Dome slatki dome
DRUŠTVENI, UMILJATI, VESELI KUNIĆI

Simpatični dugouško skromnih je zahtjeva, a valja znati kako ga njegovati
Objavljeno 29. ožujka, 2018.

Poklon će razveseliti svakoga, a pogotovo djecu, ali ubrzo će se nametnuti pitanje što s tim četveronožnim poklonom nakon Uskrsa. Trebalo bi znati neke osnovne stvari o držanju, naravi, ishrani i potrebama tog simpatičnog dugouška. Uz to, treba znati, ako to već niste sami iskusili, da je taj simpatični glodavac prilično velik štetočinja - časkom oglođe nogu od stola ili fotelje, gricne pokoju cipelu ili naglođe tepih.

U trgovinama kućnih ljubimaca zapravo se prodaju kunći, a ne zečevi. Kunić i zec, iako su izgledom vrlo slični, pripadaju dvjema različitim vrstama glodavaca. Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje, vrlo je plah, ima duže uši i stražnje noge. Iako se kao mlad može pripitomiti, u duši ostaje uvijek “divlji”. Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u nastambama koje iskopaju ispod zemlje. Od zeca su spretniji i inteligentniji.

Kako njegovati kunića

Kunića ima više pasmina i vrsta u cijelom nizu kombinacija boja. Četiri najpopularnije pasmine kunića koje ćete moći kupiti u trgovinama kućnih ljubimaca su: patuljasti (dwarf), ovnoliki (lop) - spuštenih ušiju, angora - dugodlaki i kovrčavodlaki rex. Žive od osam do deset godina, a od majke ih ne treba odvajati prije navršenog petog tjedna.

Kunići su društveni, umiljati, veseli i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi i pomalo se mogu dresirati. Najaktivniji su navečer i tada im treba omogućiti slobodno kretanje. Vole kada ih se mazi po glavi, oko ušiju, po leđima i trljati se “nos o nos”. Pogrešno je mišljenje da ih ne boli kada se dižu hvatajući se za uši ili kožu iza vrata. To nije točno! Postaju nervozni ako im šapice slobodno vise u zraku. Sluh im je izuzetno oštar - nije ni čudno s obzirom na njihove uši! Uši mogu vrtjeti u svim smjerovima, a svako uho mogu pomicati za sebe, te tako istovremeno primaju zvukove iz dva smjera.

Oči su im velike, smještene sa strane i s vidokrugom od gotovo 360 stupnjeva. Dobro vide u daljinu i pri slabom svjetlu. I njuh im je izuzetno osjetljiv, a nosnice su gotovo stalno u pokretu - od 20 do 120 puta u minuti. Njuh je među kunićima glavni oblik komunikacije - tako se razaznaju spolovi, dob, društveni i reprodukcijski status. Njuhom prepoznaju i miris ljudi. Okus im je slabo razvijen pa će pojesti sve što im ponudite. Stoga je vaša odgovornost što se tiče pravilne ishrane to veća.

Zubi kunića stalno rastu - oko 1 cm mjesečno, te im morate omogućiti da ih i troše. U slučaju da “prerastu” ili rastu nepravilno, morate pomoć potražiti kod veterinara, da zube skrati ili pravilno obrusi. Isto je i s noktima. Ako se kunić slabo kreće, nokti će narasti pa ih je potrebno povremeno skratiti posebnim škarama i paziti pri tome da se ne zareže prokrvljeni dio nokta. Najbolje je posjetiti veterinara.

Kunići se linjaju svaka tri mjeseca. Treba ih redovito četkati da se skine stara dlaka, jer ona unošenjem u probavni trakt stvara velike probleme, a može doći i do začepa. Za pomoć se treba obratiti veterinaru.

Cijepljenje

Kunića bi trebalo svakako cijepiti dva puta godišnje protiv myxomatoze, jer ta je bolest za njih pogubna.

Na kraju, prisjetimo se još pjesme “Zeko i potočić” i kako ona u nama budi nježne osjećaje prema toj plahoj i umiljatoj životinjici, tako je i mi prihvatimo u našem domu. Zauzvrat on će nam pružiti puno zabave i veselja i odvratiti nas od svakodnevnih briga i obveza. I još jedna napomena. Prilikom odabira kunića odlučite se za onog sa što kraćim ušima, jer to vam je garancija da će ostati patuljast. U suprotnom, može izrasti u gorostasa od desetak kilograma.

Dr. vet. med. Marga DOMES-ČAMAGAJEVAC
Što jede?

Ishrana kunića nije prevelik izdatak za kućni budžet. Na raspolaganju bi trebao imati svježeg sijena, svježeg povrća i svježe vode. Od povrća može mu se davati mrkva, i to lišće, a korijen u manjim količinama, list peršina, list i cvijet maslačka, list salate endivije, kelj, blitva. Uz to daje mu se mješavina sjemenki koja se kupi, i to do tri mjeseca starosti u neograničenim količinama, a poslije pola šalice dnevno. Sva zelena hrana mora biti oprana i dobro osušena! Voće se daje u malim količinama. Djeco - čokolada je za kunića otrov! Nemojte mu davati ni kekse, bobi-flips, jogurt, tijesto, krumpir, kao ni pokvarenu i trulu hranu. Kada jednom ustalite način ishrane vašeg kunića, držite se toga. Ako se pojavi proljev - odmah bez odgađanja potražite savjet veterinara, jer i od proljeva kunić može uginuti u roku 24 sata (dehidracija).

Kamo ga smjestiti?

Različiti kunići imaju i različit karakter. U pravilu, na pažnju i nježnost odgovaraju nježnošću, ali poneki znaju biti i agresivni i nervozni, pa čak i ugristi.

Kunić je vrlo zahvalan kućni ljubimac. Ne treba previše prostora, a nema nikakav miris pa neće smetati ukućanima. Treba mu napraviti adekvatan smještaj u drvenoj ili plastičnoj kutiji ili kavezu, koji mora biti dosta prostran (najmanje 60 x 60 cm). U kavezu mora imati svoje posudice za hranu i vodu, te jednu posudu sa steljom, gdje će obavljati nuždu. Za dno je jako dobra plastična trava, koja se može kupiti, ali dobra je i piljevina, hoblovina, slama ili čak pijesak za mačke. Posudu gdje obavlja nuždu treba prazniti bar jednom dnevno. Mokraća ima intenzivan miris, dok izmet u obliku sitnih kuglica služi za obilježavanje teritorija i nema mirisa. Kavez treba smjestiti u miran kut, s dosta svjetla, ne preblizu izvoru topline i nikako se ne propuhu. Kavez im služi kao “gnijezdo” pa mu ga tako prilagodite i uredite.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana