Novosti
SUSRET GUVERNERA REGIJE

Vujčić: Prošli smo razdoblje niskih kamatnih stopa
Objavljeno 27. ožujka, 2018.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je u utorak kako očekuje da se udio loših kredita u ukupnim plasmanima banaka u Hrvatskoj ove godine spusti ispod 10 posto. Kako je naveo na šestom susretu guvernera regije, u organizaciji poslovnog tjednika Lider, središnje banke u svijetu počinju postupno dizati kamatne stope.

“Prošli smo razdoblje kada su kamatne stope bile izuzetno niske”, ustvrdio je Vujčić, podsjetivši da američki Fed već podiže kamatne stope, a Europska je središnja banka pred očekivanim smanjenjem kvantitativnog monetarnog popuštanja. Ocijenio je to dobrom viješću jer to znači da gospodarstvo raste i da se monetarna politika može vratiti u normalu, “s normalnim kamatnim stopama, koje više neće biti nula, a ponegdje čak i negativne”.

Osvrnuvši se na udjel loših kredita u ukupnim plasmanima banaka, koji je kao posljedica dugotrajne krize krajem 2014. dosezao 18 posto, da bi se krajem 2017. spustio na 11,4 posto, Vujčić očekuje da bi on ove godine mogao pasti na jednoznamenkasti postotak. Smanjenju udjela loših zajmova pomogla je njihova prodaja. Vujčić je tako naveo da je Hrvatska imala najveću prodaju loših zajmova u usporedbi sa zemljama središnje i istočne Europe. Prema podacima HNB-a, naime, u prošloj godini ukupno je prodano 8,4 milijarde kuna potraživanja, a kupoprodajna je cijena bila 2,43 milijarde kuna. Vujčić, međutim, ističe da prodajom loših kredita oni nisu riješeni, nego su samo uklonjeni iz bilanci banaka, stoga su iz ingerencije središnje banke preseljeni na sudove. Ključno, na čemu sada treba raditi, jest pravni okvir za rješavanje loših kredita, izjavio je Vujčić. H

Guverner HNB-a očekuje da se udio loših kredita u Hrvatskoj ove godine spusti ispod 10 posto