Regija
IZNENAĐENJE U GRADSKOJ UPRAVI

Za posao u Gradu stiglo samo 15 prijava, očekivali stotinjak
Objavljeno 28. ožujka, 2018.

BELIŠĆE

Belišćanska gradska uprava nedavno je raspisala natječaj za primanje u radni odnos sedam novih zaposlenika. Iako su, radi zaprimanja što većeg broja prijava i što transparentnijeg postupka, natječaj za svako radno mjesto objavili u Narodnim novinama, zbog čega su očekivali bar stotinjak prijava, na objavljeni oglas javilo se samo 15 kandidata. Od toga je samo njih 10 pristupilo testiranju!

Poražavajuće brojke koje su neugodno iznenadile gradsku upravu na ovotjednoj je sjednici Gradskog vijeća potvrdio i gradonačelnik, dr. Dinko Burić, odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ-a Dragana Anočića oko trenutačne situacije s brojem zaposlenih i novoraspisanim natječajima za nova zapošljavanja za koja građani traže objašnjenje.

- U gradskoj upravi trenutačno je zaposleno samo 18 osoba uz tri dužnosnika - konstatirao je prvi čovjek Belišća aludirajući na vremena kada je u gradskoj upravi bilo i do 25 zaposlenika.

- Nažalost, zbog određenih tragičnih i objektivnih okolnosti, došli smo u situaciju da nemamo više ni tih 18, jer je jedna osoba otišla na trudničko. Dosta dugo odgađali smo nužno kadrovsko popunjavanje jer se ovdje kao u malo kojoj sredini radi doista ogroman posao s vrlo malim brojem djelatnika, ali sada smo morali tome pristupiti - rekao je Burić.

Gradonačelnik je pojasnio razloge i okolnosti za nova zapošljavanja i popunjavanja slobodnih mjesta. U gradskoj upravi bio je jedan smrtni slučaj, jedna je djelatnica dala otkaz, a jedan djelatnik iz odjela za financije također je napustio odjel jer nije položio državni ispit. Zbog novih zakonskih odredbi i obveza, Grad mora zaposliti jednog komunalnog i jednog poljoprivrednog redara, a kako je jedna djelatnica na trudničkom bolovanju, do njezina povratka treba popuniti i njezino mjesto. Koristeći mogućnosti primanja pripravnika, odnosno jednogodišnjeg stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa, Grad do danas u Uredu gradonačelnika ima samo jednu administrativnu tajnicu, čije su zamjene bile najčešće upravo te mlade osobe. Kako ta zakonska mogućnost da na svaka tri zaposlenika može doći jedan pripravnik više ne postoji, već na cijelu gradsku upravu može doći samo jedna osoba na stručno usavršavanje, Belišćani žele ovdje novog, stalnog zaposlenika koji će popuniti sistematizacijom predviđeno radno mjesto u Uredu gradonačelnika. Neka od sadašnjih radnih mjesta već se financiraju iz projekata EU-a, a na isti način financirat će se i neka od novih radnih mjesta.

- Posljednjih nekoliko godina funkcioniramo u vrlo teškim uvjetima i smatram da je ovih sedam novih radnih mjesta koje Zakon nalaže i objektivna situacija, nužno potrebno kako bismo mogli normalno funkcionirati - poručio je Burić. Dodao je da je sadašnji udjel plaća zaposlenika gradske uprave u odnosu na izvorne prihode Grada 11,85 posto, a da će s novozaposlenim osobama (bez sufinanciranja iz projekata EU-a) taj postotak iznositi 14,5 posto.L.Aničić

Zbog novih odredbi, Grad mora zaposliti i jednog komunalnog i jednog poljoprivrednog redara

Možda ste propustili...

"ZAŽELI 4 - ZA LJEPŠI ŽIVOT U OPĆINI BIZOVAC"

25 žena pomoć su za 150 osoba

Najčitanije iz rubrike