Regija
NA AKTUALCU O TROŠKOVIMA KONTROLE PLINSKIH INSTALACIJA

Za reatest dimnjaka građanima je previše 600 kuna plus PDV
Objavljeno 27. ožujka, 2018.

ŽUPANJA - Aktualnim satom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća dominirala je komunalna problematika. Nezavisnog vijećnika Mladena Hubera zanimalo je što Grad namjerava učiniti u vezi sa zaštitom građana, točnije vlasnika stanova u zgradama kolektivnog stanovanja. Pojasnio je da Plinara istočne Slavonije ovih dana obavlja kontrolu plinskih instalacija i da građani negoduju zbog velikih troškova. Naime, osim potvrda o pregledu bojlera i cijevi na štednjacima, od građana ove godine traže i potvrdu dimnjačara o reatestu dimnjaka koji, žale se građani, stoji čak 600 kuna plus PDV.

- Znači da bi, primjerice samo u mojoj zgradi s 38 stanova, dimnjačar zaradio 22.800 kuna. A da ne govorimo o ukupnom broju priključaka u gradu i o redu veličina za dimnjačarsku službu koja koncesiju godišnje plaća 2500 kuna - ustvrdio je Huber.

Cijena snižena

Direktor gradske tvrtke Stanobiro za održavanje i upravljanje stanovima i stambenim zgradama Branko Stojčić izvijestio je da je proteklog tjedna održao sastanak s predstavnicima Plinare istočne Slavonije, dimnjačarom i inspektorom zaštite od požara. Ukazao je na problem visoke cijene reatesta dimnjaka kako bi se pronašlo rješenje i vlasnicima stanova trošak koji imaju zbog pregleda plinskih instalacija sveo na najmanju moguću mjeru. U tome se i uspjelo.

- U postojećem cjeniku dimnjačarskih usluga ima jedna stavka koja se odnosi na pregled dimnjaka s plinskim trošilima i cijena se kreće u određenim rasponima kilovata. Tako pregled plinskih dimnjaka s priključnom snagom do 80 kilovata s izdavanjem zapisnika, što Plinara prihvaća kao jednu vrstu atesta, stoji 300 kuna plus PDV. Na taj dimnjak mogu biti priključena četiri potrošača na četiri kata stambene zgrade. I upravo je na temelju te stavke cjenika ljudima omogućeno da za upola nižu cijenu produže isporuku plina u sljedećih deset godina. I to je dogovoreno - pojasnio je Stojčić.

V.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josip Nikolozo najavio je kako će i Grad razgovarati s Plinarom istočne Slavonije o mogućnostima korigiranja cijene.

Zamjerke na mrtvačnicu

Vijećnik HSS-a Marko Maroševac kazao je kako mu se mnogo građana požalilo na račun novosagrađene mrtvačnice na gradskome groblju. Zamjerke se odnose na položaj mrtvačnice (sanitarni čvorovi okrenuti su prema ulazu u groblje, nap.a.), ali i na nedostatak prostora pred mrtvačnicom, što je veliki problem.

- Prostor pod nadstrešnicom dovoljan je za obitelj pokojnika i ako je manji pokop može zadovoljiti potrebe, ali čim se ondje skupi više ljudi, stojimo na okolnim stazama, pa čak i na putu, i mislim da to ne priliči takvom trenutku. Zanima me postoji li mogućnost popločati još jedan dio zelene površine od nadstrešnice mrtvačnice prema parkingu kako bi se ljudima koji su došli na pokop osigurao prostor za stajanje i dostojan ispraćaj pokojnika - pitao je Maroševac.

Direktor gradske tvrtke Čistoća Ante Klanac kazao je da su ti problemi uočeni nakon što je mrtvačnica stavljena u funkciju i odlučeno je popločati još jedan dio zelene površine. Također je najavio i manje preinake vezane za ulaz u sanitarne čvorove koji se nalaze u sklopu mrtvačnice. Taj će dio, pojasnio je, biti ograđen jer nije primjereno da se u sanitarne čvorove ulazi s podesta gdje se vrši ukop pokojnika. Što se tiče primjedbi građana o tome na koju je stranu mrtvačnica okrenuta, Klanac je rekao da nije bilo izbora i da su se morali uklopiti u postojeći prostor. Marija Lešić Omerović

300

kuna plus PDV stoji pregled plinskih dimnjaka s priključnom snagom do 80 kilovata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike