Osijek
DOLASKOM PERSPEKTIVNIH TVRTKI

U bivšem prostoru MK Slavonije niče industrijska zona
Objavljeno 26. ožujka, 2018.

Dugogodišnje poslovanje u blokadi, dva stečaja i konačno napuštanje cjelokupnog industrijskog i trgovačkog pogona polovinom 2014. godine – najjednostavnije opisuju sudbinu koja je zadesila Slavoniju modnu konfekciju, tvrtku koja je prije Domovinskog rata bila jedna od najznačajnijih proizvođača tekstila na području cijele bivše države.

Naime, prvi je stečaj MK Slavonija “preživio” 2007., kada je otpušteno mnogo radnika, a nastavak proizvodnje obilježen je znatnim gubitcima, iz čega je uslijedilo pokretanje drugog stečajnog postupka u lipnju 2013. Njegovo provođenje preuzela je stečajna upraviteljica Blanka Gambiraža, koja je nekako morala zadovoljiti milijunska potraživanja brojnih tvrtki, ali i nesretnih radnika. Kako se pretpostavljalo, stečajni postupak je najteže pao upravo radnicima, jer njih čak 225 nije dobilo konkretne otpremnine, nego su njihove neisplaćene plaće minimalno podmirene od agencija i stečajnih upravitelja.

- Dugovi i troškovi zbilja su bili preveliki, a tijekom jednog mjeseca u proizvodnji su se stvarali gubitci i do milijun kuna. Stoga je jedino logično rješenje bilo prodaja cjelokupnog postrojenja na dražbi, jer su sve nekretnine bile opterećene založnim pravom ili fiducijom zbog znatnih potraživanja Republike Hrvatske, odnosno Centra za restrukturiranje i prodaju - objašnjava stečajna upraviteljica Gambiraža, ističući kako su tim planom izravno namirena i potraživanja Porezne uprave.

Slavonija modna konfekcija tako je u travnju 2014. potpuno ugašena, a vrijednost svih njezinih nekretnina u središtu Industrijske četvrti procijenjena je na visokih 39,8 milijuna kuna. Dobru priliku su tada, čak i prije stečajnog postupka, prepoznale izrazito perspektivne tvrtke, koje sada ondje proizvode i skladište robu, a dolaze iz područja drvne industrije - Conty plus d.o.o., iz područja proizvodnje rasvjetnih tijela - Jet Osijek d.o.o., te tekstilne industrije - Tvornica snova d.o.o. No, sve do sredine prošle godine trajale su “bezbrojne” dražbe za gotovo 24 tisuće četvornih metara preostalih postrojenja - što nekretnina, što prostranih dvorišnih prostora.

- Nakon brojnih neuspjelih dražbi, tim je nekretninama znatno pala cijena, a to je naposljetku i privuklo potencijalne kupce. Posljednja velika nekretnina, odnosno zgrada tekstila, tako je prodana početkom veljače ove godine, a prema objavljenim podatcima Trgovačkog suda u Osijeku, može se zaključiti da je tih gotovo 24 tisuće metara kvadratnih otišlo u ruke četiri tvrtke po vrlo povoljnoj ukupnoj cijeni od samo 5 milijuna i 325 tisuća kuna - ističe Gambiraža, zadovoljna što će se, osim skladištenja, u bivšoj Slavoniji nakon preuređenja hangara nastaviti i proizvodnja punom parom.

Svojevrstan preporod tako je započeo početkom rujna 2016., kada su Filmoteka d.o.o., tvrtka za pohranu i digitalizaciju dokumenata, i Horeca-M, tvrtka za proizvodnju kućanskog tekstila i madraca, dovršile kupnju manjih skladišta i dvorišnih prostora na Vinkovačkoj. No, najveći dio kolača zasigurno je uzeo Čarobni tim d.o.o., koji je gotovo 15 tisuća četvornih metara na javnoj dražbi kupio za nešto više od 2,5 milijuna kuna, pa se za otprilike godinu dana, nakon temeljitog preuređenja, planira preseljenje cijelog proizvodnog i administrativnog dijela te tvrtke. Siniša Vizentaner, direktor Čarobnog tima, otkrio nam je kako će ondje nastaviti proizvoditi svjetleće reklame, reklamne natpise i reklamne stalke, dok je u dužem razdoblju planirana strojna obrada, kao i povećanje broja zaposlenih, kojih trenutno ima 34. S druge strane, iznimno perspektivno djeluje i plan tvrke Cras d.o.o., koja je u značajnu kvadraturu zapuštenih postrojenja MK-a Slavonija uložila 2,36 milijuna kuna. Njihovo područje djelovanja je automatizacija u industriji i zgradarstvu, a nedavno je to područje prošireno i na projektiranje i izvođenje elektroinstalacija i strojarskih instalacija, iz čega je proizašao i novi projekt financiran iz fondova Europske unije.

- Zbog potrebe za uštedom energije kod naših klijenata, odnosno poslovnih zgrada i hotela, odlučili smo započeti s konstrukcijom visoko energetskih sušara, pa će nam prostori u MK-u Slavonija poslužiti za istraživanje, razvoj, a potom i za njihovu proizvodnju. Sredinom iduće godine tako planiramo započeti proizvodnju, a upravo zbog proširenja cjelokupnog poslovanja bit će nam potrebno još najmanje 5 do 10 novih radnika - objasnila je Kristina Jovanović, voditeljica komercijale i administracije u tvrtki Cras d.o.o., naglašavajući kako bivša Slavonija MK uz savršenu lokaciju nudi i “neograničen” dvorišni prostor za prilaz šlepera i kamiona.

Marko MANDIĆ

lokacija

JE SAVRŠENA UZ ODLIČAN PRISTUP ZA VOZILA

Možda ste propustili...

PUKUĆE CJEVOVODA SANIRANO

Mutna voda iz slavina

PREDSTAVILA SE DA JE IZ AZILA I PRESTRAŠILA VLASNIKE PSA

Flu morala u novi dom jer je lajala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas