Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA:

Wall Street pod pritiskom straha od trgovinskog rata
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i u petak, drugi dan zaredom, pa je u samo dva dana Dow Jones indeks potonuo više od 1.000 bodova, što je posljedica strahovanja ulagača od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Dow Jones potonuo je u petak 424 boda ili 1,77 posto, na 23.533 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,10 posto, na 2.588 bodova, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 6.992 boda.

Wall Street je i dalje pod pritiskom strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak povukao prvi potez prema uvođenju carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji upustiti u trgovinski rat i objavilo planove o uvođenju carina do 3 milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protumjere na nedavno najavljene carine na uvoz kineskog čelika i aluminija u SAD, koje stupaju na snagu u petak.

Uz to, Bloomberg je prenio izjavu kineskog veleposlanika u SAD-u da Kina razmatra sve opcije odgovora na uvođenje carina, što uključuje i mogućnost smanjenja kupovina američkih državnih obveznica. Kina je, inače, jedan od najvećih kupaca američkih dužničkih vrijednosnica.

Sve to dodatno je ojačalo strahovanja ulagača od trgovinskog rata, koji bi mogao nepovoljno utjecati na globalno gospodarstvo.

"Ulagači su zabrinuti u vezi toga kakav bi mogao biti trgovinski rat i željeli bi upravljati rizikom. A ako situacija rapidno eskalira, to bi bio snažni čeoni vjetar za tržište", kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Najviše su, 3 posto, jučer pale cijene dionica u financijskom sektoru, a oštro su pale i cijene u tehnološkom sektoru.

U tom je sektoru među najvećim gubitnicama ponovno bila dionica Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Ulagači se plaše da zbog toga slijedi stroža regulacija i da bi prihodi tvrtke od oglašavanja mogli pasti.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i daljnji rast VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 1,5 bodova, na 24,87 bodova, najvišu razinu od polovice veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones potonuo je 5,7 posto, dok je S&P 500 izgubio 5,95, a Nasdaq indeks 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,44 posto, na 6.921 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,77 posto, na 11.886 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 5.095 bodova.(Hina)

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora