Novosti
RASPOLOŽENJE BIRAČA

HDZ na 29,5, a SDP 19,3 %
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

HDZ je i u ožujku prvi izbor birača i trenutačno uživa potporu od 29,5 posto, a SDP je drugi s 19,3 posto potpore, pokazalo je istraživanje Crobarometar za Novu TV. Živi zid od rujna bilježi lagani rast, a ožujak završava na 12,9 posto potpore, dok je Most stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto.

HDZ je stranka čiji je rejting viši nego uobičajeno među biračima starijima od 60 godina, odnosno 37 posto. Također, među biračima s osnovnom školom imaju potporu od 42 posto, a velik broj glasova i dalje crpe u Slavoniji, 43 posto, te u Dalmaciji, 43 posto. SDP može također računati na veću zastupljenost među starijima od 60 godina, gdje ta stranka uživa potporu od 25 posto. Imaju veću zastupljenost među biračima s visokom stručnom spremom, gdje bi dobili 26 posto potpore, i njihove utvrde su Istra i Primorje, s potporom od 30 posto. Živi zid je stranka mladih, točnije, birača ispod 30 godina. Da su danas izbori, od njih bi dobili 29 posto glasova. Most može računati na veću potporu od nacionalne kod birača od 31 do 44 godine, gdje imaju potporu od 10 posto.

I dalje 60 posto ispitanika ne podupire politike Vlade. Istodobno, prvi put nakon mjeseci rasta pozitivne percepcije opstanka vladajuće koalicije birači su počeli sumnjati u to. Tako trenutačno 74 posto birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja, a njih 18 posto smatra da neće. Hrvatska je opet, nakon blagog povratka optimizma, pesimistična zemlja. Naime, 70 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru. D.Pav.