Novosti
SLUČAJ HYPO

Ivo Sanader opet odbacio krivnju
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Bivši premijer Ivo Sanader u petak je, na početku novog suđenja, ponovio da se ne osjeća krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

"Ne smatram se krivim", kazao je Sanader nakon što mu je Uskokova tužiteljica pročitala optužnicu za ratno profiterstvo, u kojoj stoji da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke, koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Sander je u tom slučaju već bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. Ustavni sud ukinuo i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. I dok je tužiteljstvo u svom uvodnom govoru istaknulo kako je uvjereno da će tijekom ponovljenog suđenja dokazati sve navode iz optužnice, Sanaderova obrana tvrdi da nedjela nema, ali i da je u ovom slučaju nastupila zastara. Tužiteljstvo, pak, smatra suprotno, ističući da apsolutna zastara o kojoj je govorio Ustavni sud nije nastupila, kao ni realna. Ističući da je "korupcija na visokom nivou u vrijeme rata esencijalno ugrožavala temelj hrvatske državnosti", tužiteljstvo je naglasilo i da je Sanader ostvario imovinsku korist od čak dvije tisuće tadašnjih prosječnih hrvatskih plaća, odnosno 770 svojih mjesečnih primanja. Sanaderova obrana istaknula je kako će dokazati da Sanader nije počinio inkriminirano nedjelo. Navodi i da će dokazati da je provizija isplaćena osobi koja se predstavljala kao Eugen Laxa, "najvjerojatnije iz banke, koja je koristeći se tim imenom, a pod egidom provizije, uzela novac za sebe". S obzirom na zastaru Sanaderova obrana smatra da Ustavni sud u svojoj odluci ne čini distinkciju između apsolutne i relativne zastare, koja je u ovom slučaju "nastupila daleko prije donošenja Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva”.

"Još jednom želim upozoriti na totalnu nelogičnost impostacije optužbe jer se optuženiku inkriminira da je u teškim financijskim uvjetima za RH, u situaciji kada nije mogla dobiti na tržištu kredite ni po najnepovoljnijim kamatama i kad se Hypo banka kao jedina pojavila u Hrvatskoj i dala vrlo povoljan kredit, tražio i dobio proviziju za to, što je apsurdno, jer u naznačenoj situaciji jedino tko bi mogao tražiti proviziju zaposlenici su banke, odnosno hrvatska bi strana trebala biti ta koja je trebala dati proviziju. Stvari su potpuno u logičkom smislu okrenute naopako", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.H

Sander je već bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. Ustavni sud ukinuo

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora