Kultura
NAŠIČKI JE KRAJ ARHEOLOŠKI DRAGULJ

Na području Feričanaca živjelo se prije 7000 godina
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

FERIČANCI

Našički je kraj pravi arheološki dragulj. Povoljni smještaj omogućio je dugotrajno naseljavanje i iskorištavanje. U 8000 godina dugoj prošlosti postoje gotovo sve kulture i razdoblja - od neolitika, eneolitika, brončanog i željeznog doba, preko antike, ranoga i kasnoga srednjega do novoga vijeka.

Nastanjen od ranog neolitika, prostor je vrlo složene i zanimljive prošlosti. Grad Našice i općina Podgorač poznati su kao arheološki lokaliteti i važna nalazišta. Jedno je otkriveno na području općine Feričanci. Lokalitet Sadice–Golubovac 10-ak je kilometara od Našica, u selu Vučjak Feričanački, nedaleko od državne ceste, na oranici. Tijekom 2015. provedena su probna iskopavanja radi utvrđivanja opsega i karaktera nalazišta. Program je provodio Zavičajni muzej Našice u suradnji s Općinom Feričanci, arheolozi su bili iz Zadra, a financijeri Ministarstvo kulture i Općina Feričanci.

Već je tada potvrđeno postojanje prapovijesnog naselja otvorenog tipa, koje pripada mlađem kamenom dobu. Nakon skidanja humusnog sloja, otkriveni su neolitički ulomci keramike, u kontekstu potencijalnog naseobinskog objekta. Očuvanost je bila loša zbog učestalih devastiranja prilikom poljoprivrednog obrađivanja zemljišta. Arheolozi su se nadali nastavku radova, a uslijedili su nakon dvije godine.

Zahvaljujući Udruzi udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Našice istraživanja su provedena prošle jeseni u okviru projekta, koji je financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

- Prva faza projekta bila je upoznavanje s arheologijom kroz izlete po muzejima Slavonije, gdje smo se upoznali s kulturnom baštinom. Druga faza bila je terenski rad s arheolozima, a treća sortiranje i čišćenje pronađenih materijala. Na kraju ćemo u suradnji sa Zavičajnim muzejom organizirati prezentaciju pronađenih nalaza - rekla je Snježana Marod, predsjednica udruge.

U ručnom iskopu i radovima na arheološkom nalazištu zadarskim arheolozima Nadi Ocelić Kulenović i Igoru Kulenoviću pomagali su branitelji, udovice i ratni vojni invalidi. Pronađena je uporabna keramika lokalne proizvodnje, ukrašena urezivanjem ravnih, izlomljenih ili lučnih crta. Od kamenih artefakata pronađeni su žrvanj i sjekira, koji su česti u neolitiku. Pronađeni su i tragovi ukopanog objekta za stanovanje. Dokaze naseljenosti arheolog Igor Kulenović s Odsjeka za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru smješta u 7. tisućljeće prije Krista.

- Već i u prvoj istraživačkoj kampanji dobili smo potvrdu da su Sadice–Golubovac vrijedno nalazište. S pomoću detaljne analize pokušat ćemo datirati vrijeme života. No, pronađeni ulomci keramike te žrvnja i sjekire ukazuju na to da je tu nekada bilo naselje - pojašnjava Kulenović, koji se nada da se na daljnje istraživanje neće (opet) dugo čekati.

Snježana FRIDL

Zadarskim arheolozima pomagali su branitelji, udovice i ratni vojni invalidi

prostor

VRLO SLOŽENE I ZANIMLJIVE PROŠLOSTI

KRANJČEV OTKRIO NALAZIŠTE 1974.

Arheološki potencijal ovog nalazišta uočio je još 1974. Branko Kranjčev, neumorni lokalni istraživač zavičajne baštine, u vrijeme arheološke šetnje po okolici Našica: “Bilo je to u veljači, ožujku. Na polju je rasla pšenica. Uočio sam brežuljak i to me odmah zaintrigiralo. U šetnji poljem naišao sam na površinske nalaze, ono što je plug izbacio, bili su to keramički proizvodi, nekoliko utega i jedna kamena sjekira. Za mene su to bili važni nalazi, no nisam znao o čemu se radi. Kolege arheolozi iz Osijeka pregledali su i determinirali nalaze koje sam ustupio Zavičajnom muzeju. No, oni nisu imali financijskih mogućnosti za istraživanje te lokacije. Drago mi je što se uključila braniteljska i stradalnička populacija u arheologiju.”

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike