Kultura
U OSIJEKU PROSLAVA DVA NAJVAŽNIJA DATUMA DJEČJIH KAZALIŠTA

Osijek i Dječje kazalište dogodine ponovno ugošćuju slavni SLUK!
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

Na daskama koje život znače obilježena su dva važna datuma u svijetu dječjih kazališta - Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva! Ove su godine središnje proslave održane upravo u Osijeku na brojnim programima u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i na Lutkokazu, u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ, Hrvatskog centra UNIMA, DKO-a i Umjetničke akademije u Osijeku.

Romano Bogdan, predsjednik HC ASSITEJ-a, istaknuo je kako je 20. ožujka - Svjetski dan kazališta, za djecu i mlade obilježen pod sloganom “Povedite dijete u kazalište”! Tom je prigodom za goste i osnovnoškolce izvedena predstava “Zašuti” Jana Sobriea i Ravena Ruella u režiji Damira Mađarića, a uoči izvedbe pročitane poruke, koje su napisali romanopisac, dramski pisac i scenarist Zoran Pongrašić (autor hrvatske poruke) te mladi Mohamad Al Jounde iz Sirije, dobitnik Međunarodne nagrade za dječja prava 2017. (autor svjetske poruke).

U dijelu hrvatske poruke Pongrašić piše: E pa, draga djeco i mladi, zato svakako otiđite u kazalište. Možda ćete baš tamo pronaći dasku koja vama fali.

Al Jounde istaknuo je da je “kazalište još uvijek jedan od najboljih načina da se izrazite i ogledalo u kojem ljudi mogu vidjeti što je u našem svijetu dobro, a što loše. Pozornica je prostor u kojem možete stvoriti vlastiti svijet, gdje možete gledati kako se vaši snovi pretvaraju u stvarnost”.

Dan poslije obilježen je i Svjetski dan lutkarstva, u suradnji s HC UNIMA-om, a u Dječjem je kazalištu izvedena predstava “Kradljivica ključeva” Marte Mekovec de Carvalho, u režiji Hrvoja Seršića. Ovaj za lutkare važan datum obilježen je i programima u sklopu Lutkokaza. U Dječjem je kazalištu uoči izvedbe otvorena atraktivna izložba studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost, kazališno oblikovanje, pod nazivom “Lutke@UAOS”, a studenti 1. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva izveli su etidu “Kokošja posla”. Uoči izvedbe “Kradljivice ključeva” studenti su pročitali poruku u povodu Svjetskog dana lutkarstva. Hrvatsku je napisala Teodora Vigato, istaknuvši da “bez obzira na to što se lutkarsko kazalište stalno preobražava u neku drugu umjetničku vrstu, što se više preobražava, ono postaje sve lutkarskije!”.

U svjetskoj poruci multidisciplinarna umjetnica Werewere Liking Gnepo, između ostaloga, piše: “Nosimo li masku ili ljuljamo bebu, pokrećemo marionetu, animiramo lutku..., to može biti štap, kišobran, ruka ili noga – ako ih možemo animirati, stvoriti privid da posjeduju život, osobnost, narav, plan, cilj, vlastitu sudbinu – život kojim žive kao i sva druga bića!”.

U sklopu obilježavnja dvaju važnih datuma redoviti sastanak održao je i Upravni odbor HC UNIMA-e, a jedan od najvažnijih zaključaka jest da su grad Osijek i Dječje kazalište sljedeće godine ponovno domaćini Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK-a), pa će se u Osijeku okupiti ponajbolji hrvatski i svjetski lutkari! N.Vekić

Najčitanije iz rubrike