Sport
AKADEMIJA “KRPAN&BABIĆ”

Elektru popeti do treće lige
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Nakon sedam godina postojanja Akademije “Krpan&Babić” tandem osnivača bivših nogometnih reprezentativaca Hrvatske i internacionalaca može se posvetiti svojim ambicijama. Vlastitu su školu postavili na zdrave temelje i ostavili je u rukama trenera koji svakodnevno rade kako bi taj projekt ispunjavao svrhu. Stoga aktualni izbornik U-17 reprezentacije Hrvatske i slavonsko-baranjski instruktor HNS-a Petar Krpan može mirno obići aktivnosti u koje se vratio Marko Babić nakon kratke seniorske epizode u grčkom Olympiakosu, razmišljajući o novom inozemnom angažmanu. Budući da su oba ishodila UEFA PRO trenersku licencu, sva svjetska vrata su im otvorena.

Etablirana škola

Prihvatili su se, međutim, zahtjevnog posla stvaranja igrača u vremenu i na prostoru u kojima je to sve teže, a proizvodnja se svela na samo nekoliko sredina. Njihova, locirana pokraj bivše osječke Lanare i na nekadašnjem igralištu LIO-a, bilježi dobre rezultate.

- Etablirali smo se, uz Osijekovu i Cibalijinu, kao najbolja škola istočne Hrvatske, o čemu zorno svjedoče rezultati, jer su sve naše momčadi godinama pri vrhu ili na njemu u svojim konkurencijama, a kroz kup smo iskočili iz regije. Iako važan, rezultat, međutim, nije primaran, nego stvoriti profil igrača koji bi mogao zadovoljiti potrebe profesionalnog tržišta. Koliko je to zahtjevno, da ne kažemo, teško, sigurno smo Pero i ja kompetentni o tome govoriti, ali smo znali što nas čeka kada smo se upustili u ovaj projekt, financirajući ga vlastitim sredstvima - uvodno će Marko Babić, koji će uz školu neposredno biti bar do ljeta, jer je upravo otklonio mogućnost novog inozemnog angažmana.

Tim je smjerom otišlo već nekoiko polaznika Akademije, a bit će ih još, odnosno sve više.

- Ponosni smo što smo vratara Marina Stanića i napadača Hrvoja Babeca plasirali u inozemstvo, pri čemu prvi nije imao strpljenja čekati prigodu u praškoj Slaviji pa se iz Češke vratio u Hrvatsku na novi početak (trenutno vratar Belišća, nap. a.), ali kada postane zreliji, vjerujem da će kapitalizirati potencijal. Babec se ustalio u mladoj momčadi francuskog Metza, a kuca i na seniorska vrata. Nadamo se da će to biti i Edi Vinogradac, koji je kao junior otišao u zagrebačku Lokomotivu, a sada je posuđen drugoligašu Lučkom. U toj konkurenciji za Dugopolje igra i Filip Radovanović, a iz novigradskog drugoligaša upravo se vratio Marin Pilj i otišao u Osijek. Iz bjelobrdskog BSK-a u splitski Hajduk netom je otišao izdanak naše škole Josip Ciprić. Uz vratara Stanića i Vinogradca dres mladih reprezentacija Hrvatske nosili su još Marin Vratković, Toni Fruk i Marko Hanuljak, a bit će ih sigurno još. Nije to, dakako, došlo preko noći, nego kao plod mukotrpnog i svakodnevnog rada trenutačno deset trenera u školi, koje predvodi Milan Đuričić, od kojeg smo svi puno naučili - elaborirao je Babić prethodno razdoblje, glasno potom razmišljajući o budućnosti.

Seniorska momčad

Prepoznali su kako je Akademiji nužna i seniorska momčad.

- Prije nekoliko godina to smo shvatili, kako naši igrači ne bi nestajali nakon višegodišnjeg sustavnog rada u školi. Po regionalnim klubovima previše je improvizacije, tako da se ti mladići u njima izgube u najosjetljivijem dijelu karijere, prelasku među seniore, ali nadgradnju mogu dobiti u malom broju sredina. Ispod treće lige gotovo je pogubno poslati mladog igrača tako da nam je želja imati seniorsku momčad toga natjecateljskog statusa. Prvi takav eksperiment, s osječkom Elektrom, nije naišao na plodno tlo, ali smo sada obnovili tu suradnju na drukčijim osnovama i iskusniji, tako da je kratkoročni projekt Elektru popeti do trećeg državnog razreda, nakon čega bismo zaokružili cjelinu te postali produktivniji - zaključio je Marko Babić, dodavši da su za te planove ispunjene sve pretpostavke.

Dražen LEKŠAN
Najčitanije iz rubrike