Sport
PRVI PUT S PERUOM

U kvalitete Farfana uvjerili su se i Osječani
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Današnji suparnik Hrvatske u prijateljskom susretu u Miamiju je Peru, reprezentacija s kojom se do sada nismo još susretali, a koja je trenutačno na FIFA-inoj ljestvici bolje plasirana od nas (Peru 11., Hrvatska 15.). Za najbolji plasman u povijesti zaslužni su rezultati s kojima se Peru nakon dugih 36 godina vratio na Svjetsko prvenstvo. U uvijek teškim i neizvjesnim južnoameričkim kvalifikacijama Peruanci su zauzeli peto mjesto s istim brojem bodova kao i šesti Čile (26), ali malo boljom razlikom pogodaka (27:26 Peru, 26:27 Čile), i tako izborili dodatne kvalifikacije protiv Novog Zelanda (0:0, 2:0).

Tijekom južnoameričkih kvalifikacija od reprezentacija koje su bile iznad njih samo ih je Brazil oba puta dobio (2:0, 3:0), a s Argentinom su dva puta remizirali (2:2, 0:0). U ukupno 20 kvalifikacijskih susreta samo su pet puta uspjeli sačuvati čistu mrežu, a šest puta sami nisu uspjeli zabiti.

Peru je do sada četiri puta igrao na SP-u, debitirao je na prvom 1930., najbolje rezultate ostvario je 1970., kada je igrao četvrtfinale te 1978., kada je igrao drugi krug, a zadnji put nastupio je 1982. Za povratak na najveću scenu “La Blanquirroje” (bijelo-crveni) zaslužan je argentinski izbornik Ricardo Gareca, zvani “El Tigre”, koji je posložio uglavnom mlade snage, uz samo nekoliko veterana. Najpoznatija imena iskusni su napadači Paulo Guerrero i Jefferson Farfan, koji su i u ovim kvalifikacijama dali veliki obol. Prvi je uz veznjaka Floresa s pet pogodaka bio i najefikasniji, dok je drugi zabio četiri, od čega i onaj “zlatni” protiv Novog Zelanda. U kvalitete potonjeg uživo su se ove zime u Marbelli uvjerili i nogometaši Osijeka, kada su igrali protiv Lokomotiv Moskve. Guerrera protiv nas neće biti, jer služi šestomjesečnu kaznu zbog dopinga, koja mu je ipak skraćena s jedne godine, pa će najbolji strijelac Perua u povijesti (32 pogotka) ipak moći zaigrati na SP-u. O “buđenju” Perua pod vodstvom Garece svjedoči i to da su zadnji put konkurentni za odlazak na SP bili prije 20 godina, kada im je Francuska izmaknula zbog lošije razlike pogodaka od Čilea. Gareca se uglavnom oslanja na sustav 4-2-3-1, a susret protiv Hrvatske također će iskoristiti i za testiranje nekih opcija. S Peruom bi se mogli sastati i u Rusiji, jer se upravo s njegovom skupinom C (Francuska, Australija, Danska) križamo u drugom krugu. G. Roguljić

Rekorderi Perua

Najviše nastupa - 128: Roberto Palacios

Najviše utakmica na SP-u - 13: Teofilo Cubillas

Najviše pogodaka - 32: Paolo Guerrero

Najviše pogodaka na SP-u - 10: Teofilo Cubillas

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike