Novosti
ISTANBULSKA KONVENCIJA OTIŠLA U SABOR

Plenković: Osnažit ćemo borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
SDP poručuje da će glasati za ratifikaciju, Bauk očekuje dvotrećinsku većinu

Vezani članci

ISTRAŽIVANJE IPSOSA ZA VLADU

Protiv Konvencije tek svaki peti Hrvat

O KONVENCIJI KRAJNJE NEFORMALNO

Pitanje odnosa spola i roda nije nogometna utakmica

Vlada je u četvrtak sa sjednice u Hrvatski sabor poslala prijedlog zakona o potvrđivanju tzv. Istanbulske konvencije, zajedno s interpretativnom izjavom.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o konvenciji koja je prihvaćena u okviru Vijeća Europe, a, što je ključno, bavi se groznim društvenim fenomenom, nasiljem nad ženama i nasiljem u obitelji.

Porazna statistika

- Bit ove konvencije statistika je MUP-a koja govori da je ukupno od 2013. do 2017. u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, od kojih 91 žena. Od toga su čak 63 ubojstva bila od bliskih osoba, a 46 od partnera. To je bitno i time se trebamo baviti. Zbog toga ova konvencija mora biti podržana u Saboru i mora ojačati mehanizme u suzbijanju tog negativnog fenomena - istaknuo je premijer. Dodao je kako je riječ o paneuropskom problemu.

- U vrijeme HDZ-ove vlade između 2007. i 2009. počeo je rad na Konvenciji. U vrijeme HDZ-a od 2009. do 2011. rad je nastavljen i ona je dovršena. U vrijeme SDP-a ona je potpisana - podsjetio je premijer te dodao kako je SDP imao tri godine da je predloži Saboru, a to nije napravio, a sada pritišće Vladu da to napravi.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare, pak, istaknuo je da će njegova stranka podržati ratifikaciju na glasanju u Saboru, ali je ocijenio kako je interpretativna izjava koja prati Konvenciju samo “bezvrijedan i beskoristan pamflet”.

Premijer je na sjednici Vlade rekao i kako slanje Konvencije u proceduru nije plod pritiska oporbe, ni udruga, nego čvrsta i jasna volja njegove vlade da ratificira dokument na temelju čvrstog uvjerenja da će ratificiranje osnažiti borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji. “To je ključ, ni više ni manje”, poručio je Plenković. Opovrgnuo je i priče o financijskim obvezama od milijardu kuna za provedbu Konvencije: “Takve priče nisu točne.” Što se tiče GREVIO-a, tijela koje će nadzirati provedbu, rekao je kako slična tijela nadziru provedbu drugih konvencija Vijeća Europe.

S obzirom na konotacije o pitanju roda i tzv. rodne ideologije, Vlada, uvažavajući zabrinutost određenih aktera u društvu, rekao je Plenković, odlučuje u članku 4. prijedloga zakona o potvrđivanju konvencije dati interpretativnu izjavu. “To su instrumenti kojima se države koriste kad žele pojasniti doseg pojedinih odredbi. One nisu samo naš izum, dio su međunarodnog prava. Zbog osjetljivosti jednog dijela javnosti usvojit ćemo tri poruke - da konvencija ne sadržava preuzimanje nikakvih obveza koje bi uvodile nešto što bi se kosilo s pravnim poretkom, da se ne uvodi rodna ideologija u hrvatski pravni sustav kao ni promjena definicije braka.”

“Nema skrivenih namjera. S punom odgovornošću predlažem ovaj zakon da ga uputimo u Sabor”, rekao je Plenković.

U interpretativnoj izjavi stoji kako “Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja”.

“Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka. Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske”, navodi se u interpretativnoj izjavi. Dodaje se kako je svrha interpretativne izjave točno odrediti i razjasniti značenje odnosno doseg Konvencije ili nekih njezinih odredaba: “Polazeći od toga, predloženom izjavom Republika Hrvatska iznosi tumačenje cilja same Konvencije, a to je zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Takvim tumačenjem potvrđuje se da Konvencija, primjerice, nema za cilj priznavanje trećeg spola ili promjenu ustavne definicije braka.”

U izjavi se konstatira da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske, posebice s odredbama Glave III. Ustava o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja sadržava i odredbe koje se odnose na obitelj, definiciju braka, prava roditelja na odgoj djece i slobodu vjeroispovijedi. Stoga će Republika Hrvatska Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, ističe se.

“Ovim zakonom potvrđuje se Konvencija, čime se šalje čvrsta politička poruka o predanosti Republike Hrvatske borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te stvara sinergija između djelovanja svih dionika čije aktivnosti su usmjerene ka borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja”, stoji u izjavi.

SDP jedinstven

Na Bernardićeve tvrdnje kako je intepretativna izjava bezvrijedan komad papira, Plenković je izjavio: “Pozivam šefa SDP-a, čija stranka tri godine nije prstom mrdnula da ratificira Konvenciju, da malo prouči zakon i upozna se što je smisao interpretativnih izjava u međunarodnim dokumentima i da u konačnici preuzme političku odgovornost na ozbiljan način. Ovakav način politike više je na dosjetkama.”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk uvjeren je kako će Istanbulska konvencija u Saboru biti potvrđena više nego dvotrećinskom većinom glasova.

“Mi smo uvijek bili jedinstveni oko stavova kako ćemo glasati o Istanbulskoj konvenciji, a što se tiče dojmova da je tome drukčije, mislim da se radi o nesporazumu. Također, radilo se o pritisku na Vladu da ne stavlja svakakave gluposti u interpretativnu izjavu. Mi ćemo na članak 4. zakona koji su predložili uložiti amandman, još razmatramo u kojem obujmu i kako. Ali neovisno o tome, glasat ćemo za ratifikaciju”, kazao je Bauk. Na pitanje kako to da su se u SDP-u predomislili oko intepretativne izjave, Bauk je pojasnio da “ne bi podržali ratifikaciju koja to nije, odnosno, ako bi prijedlog zakona išao u smjeru da se stvori dojam da se ona ratificirala, a zapravo nije”. Dodaje da sada, prema “SDP-ovoj kratkoj analizi, ovo nije lažna ratifikacija, nego ratifikacija uz jednu izjavu kojom se pokušava umiriti HDZ-ovo biračko tijelo”.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

BEZVRIJEDAN KOMAD PAPIRA

“Prije dva dana poslali smo jasno upozorenje Vladi da nećemo dopustiti bilo kakvu izmjenu ili falsificiranje integralnog teksta Istanbulske konvencije. Izjava uz Konvenciju bezvrijedan je komad papira, najobičniji beskorisni pamflet, koji nema nikakvog značenja, osim očajničkog pokušaja koji za cilj ima vratiti izgubljeno povjerenje kod HDZ-ovih birača i članova stranke koji su im okrenuli leđa”, rekao je na konferenciji za novinare Davor Bernardić, predsjednik SDP-a. Podsjetio je kako je upravo SDP prije više od godinu dana poslao u saborsku proceduru zahtjev za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a s obzirom na to da izjava koja prati Konvenciju nije narušila njezin integralni tekst, SDP će, “kao odgovorna stranka koja se zalaže za nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama, glasati za Istanbulsku konvenciju”.

ZEKANOVIĆ RAZOČARAN, ALI SE NE IZJAŠNJAVA O IZLASKU IZ KOALICIJE

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović razočaran je što je Vlada usvojila Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije te je rekao kako je “ovo skretnica koja predodređuje odnose HRAST-a i HDZ-a”. Očekivao je da će u Vladi biti, kako je rekao, “par disidenata” koji će reći da im “ne treba fotelja i ministarski položaj i da će glasovati kako osjećaju, kako su ih odgajali, kako u konačnici kaže Katolička Crkva. No nitko nije imao hrabrosti i to je strava i užas”. Upitan ima li Vlada još uvijek njegovo povjerenje, odgovorio je da će ga “uvijek imati samo hrvatski narod i hrvatska država”. Nije se htio izjasniti odlazi li u oporbu. “Rekao sam da je ovo skretnica i povratka na staro nema, odnosi su narušeni. Ako HDZ napravi isto i u Saboru, mislim da je sve rečeno”, kazao je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio je Zekanovića da je u Sabor ušao na listi HDZ-a, koji je i tada podržavao Istanbulsku konvenciju. Bačić je kazao da, “kao što on ne pokušava Zekanovića uvjeriti da misli onako kako ja razmišljam, tako nema potrebe da Zekanović govori drugima kako da razmišljaju i postupaju”. Odluči li, pak, njegova stranka izići iz Vlade, mi idemo dalje, rekao je Bačić, dodavši da Vlada ima sigurnu većinu u parlamentu.

Željko Reiner

HDZ, potpredsjednik Sabora

U HDZ-u NEMA STRANAČKE STEGE

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) u povodu slanja prijedloga zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije u saborsku proceduru ustvrdio je kako u “HDZ nije uvedena nikakva stranačka stega”. HDZ je demokratska stranka, svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje i stavove i ne vidim u tome nikakav problem, rekao je Reiner. “HDZ jest dijelom i demokršćanska stranka i zastupa demokršćanske stavove, a i osobno sam uvijek te stavove zastupao. Posebice sada, nakon što je Vlada usvojila interpretativnu izjavu, u kojoj se vrlo jasno kaže da se usvajanjem Istanbulske konvencije u Hrvatskoj neće uvoditi rodna ideologija ni u pravosudni ni u odgojno-obrazovni sustav”, istaknuo je. Najavio je da će glasati za Konvenciju.

samo nadzor

PREMIJER OPOVRGAVA PRIČE O VELIKIM TROŠKOVIMA